Universal Music

Se vinnarna i Apple Music Awards 2020

Årets artist, Årets nykomling, Årets låt, Årets album m.m

Apple Music Awards lyfter fram musikaliska prestationer inom fem olika kategorier. Vinnarna koras genom en urvalsprocess där man utgår dels från Apple Musics musikredaktörers omdömen, och dels från vilken musik som älskas mest av lyssnare över hela världen. Vinnarna i kategorierna Årets artist, Årets låtskrivare och Årets nykomling handplockas av Apple Musics globala redaktionsteam av experter och trendsättare. Vinnarna av Årets album och Årets låt avgörs av streamingdata som avspeglar vad Apple Music-användarna har lyssnat på under året.

I år var det Lil Baby som tog hem priset som Årets artist, övriga pristagare är Megan Thee Stallion, Taylor Swift och Roddy Ricch

Årets artist: Lil Baby 
Under 2020 kom Lil Baby fram som ett av hiphoppens största namn, med miljarder streams och flera låtar från albumet My Turn på Apple Musics topplistor. Med den djupt rörande och vältajmade låten "The Bigger Picture" intog han rollen som ungdomskulturens obestridliga och autentiska röst. Lil Baby säger:
”Jag har förändrats en hel del det här året. Nu när jag blivit artist känner jag att jag kan göra min röst hörd genom min musik och att jag har saker att säga. Och mina fans har lyssnat. Därför tackar jag mina fans, och tack till Apple Music för att ni gett mig en särskild möjlighet att möta mina fans.”
Årets nykomling: Megan Thee Stallion
Med två singelettor och det efterlängtade debutalbum Good News kan man bara konstatera att rapparen Megan Thee Stallion från Houston äger 2020. Hennes samarbeten med Cardi B på låten "WAP" och med Beyoncé på remixen av "Savage" har sammanlagt över 300 miljoner spelningar på Apple Music. Efter att tidigare ha figurerat bland Up Next-artisterna på Apple Music upplever hon i år sittdefinitiva genombrott. Megan Thee Stallion säger:
”Jag är så glad för utmärkelsen som Årets nykomling. Jag känner att jag har åstadkommit något stort. Jag har alltid gillat att vara på Apple Music, även innan jag blev en Up Next-artist, och jag är bara så otroligt glad och tacksam. Jag älskar er alla för alltid, lika mycket som ni älskar mig.”
Årets låt: The Box av Roddy Ricch
Roddy Ricchs genombrottslåt "The Box" blevårets största och mest populärasingel med över 460 miljoner streams på Apple Music. Den har gett upphov till otaliga memes och toppat listorna fler veckor än någon annan låt under2020.
Årets album: Please Excuse Me for Being Antisocial av Roddy Ricch 
Efter framgången med The Box släppte rapparen från Compton sitt debutalbum Please Excuse Me for Being Antisocial, som hittills har streamats över 1,5 miljarder gånger på Apple Music. Roddy Ricch säger:
”Min första telefon var en iPhone.Det är inte klokt att musikskapandet har kunnat ta mig dithän att en plattform som Apple kan hylla mig eller sätta mig på en piedestal. Jag uppskattar Apple Musicså otroligt mycket. Det här priset motiverar mig att jobba ännu hårdare. Det är en bekräftelse på att jag är på rätt spår och gör vad jag måste göra för att bli störst på egen hand.”
Årets låtskrivare: Taylor Swift 
Taylor Swift är en av de mest framstående och prisbelönta låtskrivarna, något som hon återigen bevisar med albumet folklore. Albumet gick direkt upp till förstaplatsen på Apple Musics albumlista och satte rekord som mest streamade popalbum samma dag som det släpptes.Taylor Swift säger:
”Att få priset som Årets låtskrivare i någon form, vilket år som helst, hade varit fantastiskt, men det är ännu mer speciellt just i år då låtskrivandet varit enda sättet för mig att hålla kontakten med mina fans. Det betyder mycket för mig på grund av fansens gensvar på mina låtar, och det känslomässiga gensvaret är det som verkligen har hållit mig igång under året. Så jag vill verkligen säga tack till fansen för det, och till alla på Apple Music, tack för allt ni gör.”