Sebastian Stakset släpper "Solen har fläckar" med Nineb Youk

Blir den första singeln från kommande albumet 'Miséria' som släpps tillsammans med filmen om hans liv i höst

Att återvända till gamla destruktiva vanor i filmen som är löst baserad på hans eget liv tog hårt på Sebastian Stakset, som i den kommande filmen Miséria i princip gör rollen som sitt yngre jag. Under inspelningen drabbades han av PTSD och fick ett återfall efter sex års nykterhet.

”Det var superjobbigt för jag hade sex års nykterhet då. Men när jag ser mina ögon i filmen och allt det som utspelar i den förstår jag varför. Även om en del i filmen är påhittat är det så många händelser som ligger verkligheten otroligt nära. Plus att inspelningen sammanföll med Nisses [Einárs] begravning, det blev helt enkelt för mycket som var tungt”, förklarar han.

Samtidigt som filmens premiär den 13:e september i höst kommer ett likadant namngivet album, varifrån den första singeln släpps redan idag. ”Solen har fläckar” gästas av Nineb Youk som nyligen släppte albumet TVÅ VÄRLDAR, ett projekt som likt det kommande Miséria också behandlar mörkret i livet. De har samarbetat tidigare, bland annat på spåret ”QUESTIONS” från Ninebs tidigare album Ultima Ratio.

”I texten rappar jag om hur ungar brukade hoppa hage men att vi numera lär dom att om det smäller kasta sig på mage. Det är en samhällsanalys”, säger Sebastian.

Efter att ha genomgått avgiftning 2013 blev Sebastian frälst och lämnade den destruktiva livsstilen och sitt tidigare artistnman Sebbe Staxx bakom sig. Numera lägger han mycket av sin energi på föreläsningar, hjälparbete i Ukraina och att driva såväl ett stödboende för kvinnor med missbruksproblem som en öppen mottagning för kriminella som vill lämna den världen bakom sig eller är i behov av annat stöd.

Det kommande albumet och filmen Miséria tar en ofiltrerad och smärtsam blick tillbaka på hans egna mörka förflutna och den miljö som den föddes ur, med ett oförändrat modernt samhälle som kontext. I musikvideon till ”Solen har fläckar” får vi se en del av den historian.

”Jag hade inte levt nu om det inte vore för att folk svarade på mitt rop på hjälp. Så ja, jag känner att det är min plikt att hålla på som jag nu gör. Det är många som befinner sig i nöd där ute, men det är inte lika många som står beredda att att svara på deras rop på hjälp”, säger Sebastian om sin motivation.

Lyssna på ”Solen har fläckar” och mer ny musik i DOPEST Playlist!