Nineb Youk: Om Ultima Ratio, äkthet och tro

Hör rapparen och låtskrivaren berätta om sitt artisteri, sin motivation och processen bakom nya albumet

När vi intervjuar Nineb Youk har han precis vaknat upp efter en lång natt av låtskrivande. Hans nya album Ultima Ratio har inte ens hunnit släppas, ändå har han siktet inställt på nästa mål.

Nästa projekt är redan klart i text, jag har inte spelat in det bara

Sex år in i karriären har Nineb Youk hunnit bygga på sig en stadig diskografi. Tidiga hits som ”Den Fina” och ”Förbjuden Frukt” med Ricky Rich, Jeano & Kids Of Revolution satte honom på kartan som en rap/sång-hybrid med oerhört stark känsla för melodier. Beatsen var ofta lätta och dansanta, många av låtarna kretsade kring kärlek och fest, men ändå fanns ett mörker där.

Framför allt på debut EP:n Rushen som släpptes 2017 såg man kontrasterna i Ninebs musik, ett hårdare projekt som på många sätt skiljer sig från de tidigare nämnda hit-singlarna. På titelspåret ”Rushen” börjar första versen med att beskriva sorgerna bakom det han haft omkring sig i sitt liv, ett praktexempel på Ninebs förmåga att skildra det svåra helt utan filter.

”Gatulivet den är sjuk, den är svår
Lämna dig ensam efter några år
En han är drogad, en annan inlåst
Helt ensam med djupa sår”

Även om likheter från finns att jämföra genom hela karriären har mycket ändrats från 2017 till 2023. Med det nya albumet Ultima Ratio har Nineb framför allt bestämt sig för två saker: Att vara ärlig och att göra det seriöst.

”Förr i tiden gjorde jag bara musik för att det var kul, det var mer som en hobby. Nu har det blivit ett yrke. Förr kunde jag hoppa in på vilken låt som helst men nu ska allt sitta, det ska vara 100 av 100.”

Nineb Youkk

En yngre Nineb i musikvideon till ”Den Fina” år 2018. Foto: Nineb Youk – Den Fina via Youtube.

Debutalbumet Life Is Hard från 2021 växte fram ur en åtta-månadersperiod i häktet, där majoriteten av albumet skrevs ner. Under hösten 2021 var han frigiven i väntan på dom och han slösade ingen tid med att få ut alla tankar i sin musik. När domen sedan kom och han togs in igen stod albumets nio låtar klara, men Nineb själv hann inte se släppet från utsidan.

Jag var inte ute och fick pusha mitt album och det var tråkigt såklart. Men ”Life Is Hard” betyder väldigt mycket för mig. Det var en tuff period och jag skrev mycket personligt.

Sedan han släpptes har Nineb Youk varit på ett mission: Musiken ska vara enda vägen framåt och leda honom ut från det han vill lämna bakom sig. Det nya albumet Ultima Ratio kan stundtals vara aggressivt, andra gånger sårbart. Nineb poängterar dock att det mörkare i hans texter inte är något han vill stoltsera med, utan att det handlar om att vara ärlig mot sig själv. Det är hans sanning, oavsett hur rå den visar sig.

Det här andra livet utanför rappen kanske inte är något man har valt, utan det har bara blivit så med tiden.

Nineb berättar om hur tydlig visionen med albumet har varit för honom och hans team. Hur han tidigt i processen vetat vad han vill berätta och hur det ska se ut. Allt från soundet till titeln har en röd tråd av att vara villkorslöst ärlig. En presentation av allt han är, något han själv beskriver som ett ”statement”.

Med det här albumet vill jag visa vem jag är på riktigt. ”Ultima Ratio” betyder ”sista utvägen” på latin och det är så det är, musiken är min sista utväg.

Foto: Chaos Studios / Pressfoto

Hungern är påtaglig när vi pratar om Ninebs arbetsmoral. Att han suttit uppe under natten och redan skrivit låtar till nästa album känns plötsligt väldigt mer karaktäristiskt när han berättar om inspelningssessionerna inför Ultima Ratio. Att försvinna in i känslan av ett beat och bara låta texten flöda är inget ovanligt, ibland kan han sitta med pennan i fem timmar utan stopp. Musiken är prio ett och allt annat är kastat åt sidan.

Vi blev klara med albumet på 14 dagar. Från 0 till 100, från scratch. Många kommer fråga säkert varför det tog så lång tid att släppa, men jag tror inte man förstår processen kring allt annat. Det är artwork, marknadsföring, musikvideos… samtidigt som vi försöker bryta ut från den här gamla livsstilen och göra något bättre utav det. 

På avslutande spåret ”Änglar & Demoner” är kampen mellan det gamla och det nya som allra tydligast. Här målar Nineb upp bilderna av det han upplevt och de vägval han tvingats till.

Jag säger: ”Vad vet du om tiden i cellen?”… Det är inget man vill veta, det är inget man vill lära sig heller. Vissa människor kanske tycker det är coolt, men om du frågar mig om hur det är på kåken så svarar jag bara: Vad är det du vill veta om kåken? Det finns inget där att tjäna pengar på, ingen väg till ett bättre liv.

Vi har de här unga karaktärerna idag… 15, 17 år gamla. Jag har också varit ung och gjort dumma saker, men det jag försöker förklara för dem är att man blir äldre och att man får ett konsekvenstänk. Då måste man brösta det man gjort fel som en man.

DOPEST: Vad skulle du vilja säga till en ung kille som vill ge sig in i hiphopen?

Pusha på, gör dina para. Jag förstår din hunger. Men det du rappar om kommer att bita dig tillbaka för eller senare. Är du inte äkta med det du gör, så kommer det inte att funka i slutändan. 

Nineb i musikvideon till singeln ”Duplantis”. Foto: Chaos Studios / Nineb Youk – Duplantis via Youtube / Skärmavbild

Musikvideon till ”Änglar & Demoner” släpptes samma dag som albumet, fredagen den 24e febaruari. Den är fortsättningen på storyn som påbörjades i videon till ”Duplantis” som släpptes tidigare under året. Både är i regi av Chaos Studios och är enligt Nineb en stor del av pusslet som är visionen bakom albumet.

Om man kollar slutet på ”Duplantis” så leder det in till ”Änglar & Demoner”. Det är filmiskt.

Själva albumet ramas in av ljudbilder som närmast kan beskrivas som just filmiska, produktionen har nästan helt och hållet hanterats av H1GH-HAT, förutom ”Questions” som producerats av Alfons. Fioler, bombastiska trummor, ljudeffekter från kameror, vapen och bilar. Allt knyts ihop med inslag av mer ”traditionella” hip-hop strukturer i produktionen såväl som Ninebs fria blandningar mellan sång och rap. Introspåret sätter tonen för allt och innehåller en väldigt speciell gäst, nämligen Ninebs mamma.

Psalmen som min mamma läser är som en bön ungefär, där hon ber till gud att vaka över mig. Hon vet att jag går en hård väg och lever ett tufft liv. Hon ber för att gud ska hjälpa med att leda in mig på rätt bana och ta hand om mig. Jag sa till henne att hon fick välja vilken psalm hon ville och hon valde denna, det var det hon ville få ut.

DOPEST: Hur har din mamma stöttat dig i musiken?

Jag pratar med morsan om allt mellan himmel och jord, hon ger mig mycket inspiration från det verkliga livet. Hon är också en väldigt religiös kvinna och det har gjort mig till en religiös man, även om jag inte alltid fullföljt det min religion säger så försöker jag mitt bästa. 

De religiösa influenserna är inget Nineb skyggar med.

I ”Riders” säger jag: ”Be till fadern och sonen, låt den heliga anden få höra”. Jag vill att folk ska veta att jag är troende, jag har inte visat den sidan av mig själv innan men det är del i att vara mer personlig.

Den enda rappande gästen på albumet är ingen mindre än Sebastian Stakset. Vad som började med att de båda hade spelat in verser på samma beat slutade i långa telefonsamtal och beslutet att göra ett samarbete, trots att Nineb inte tänkt ha några features alls på sitt album. På spår #7, ”Questions”, utbyter Nineb och veteranen tillika idolen Sebbe rader om insatserna i livsstilen på gatan. De ställer sig frågor om vad allt egentligen är värt, och vad det kan kosta.

”I got a question:
Hur många bär på hat?
Tabben och västen
Här ute är det helt normalt”

Hade det inte varit för Sebbe (och Kartellen) hade jag inte gjort musik idag. Kolla bara på deras influens på hela Sverige, idag vill alla göra gangster-rap.

Det var därför jag ville ha med Sebbe på det här albumet, för att han hjälpte till att sparka in dörrarna för oss som gör det här idag.

När vi börjar runda av intervjun kommer vi återigen in på frågan om äkthet och att hålla i längden. Det har varit en tydlig del i det budskap Nineb vill skicka med albumet och när han förklarar sitt artistiska motto med hjälp av liknelser till lyxmärken gör han det extra klart.

Gucci säljs överallt. Louis Vuitton kan du bara köpa hos dem. De vet sitt värde och att folk kommer till dem för vad de är.

Det är det jag försöker att förklara med det här albumet. Jag är äkta. Jag kommer aldrig fake it til I make it.

Lyssna på albumet Ultima Ratio på Spotify nedan!