Sebastian Stakset släpper albumet 'Medan vi faller'

"När jag upplevt mörker och smärta har jag fått inspiration till att vara kreativ."

Idag släpper Sebastian Stakset nya albumet Medan vi faller – med samma titel som den kommande filmen om Staksets liv. Albumet är ett fristående verk som inte är direkt kopplat till den likadant betitlade filmen om hans liv som har premiär nästa år.

Sebastian gör emellertid ingen hemlighet av att texterna på skivan har inspirerats av arbetet med filmen och känslorna i honom som åter kom upp till ytan.

Albumet är en resa tillbaka i tiden, till en annan tillvaro, till utanförskapet och känslan av hopplöshet som för hans egen del ledde in på kriminalitet.

”Det väckte jobbiga minnen till liv”, säger Sebastian. ”Så har det alltid funkat för mig, när jag upplevt mörker och smärta har jag fått inspiration till att vara kreativ.”

Skivan består av elva spår och har gästningar från många artister och namn på den svenska hiphop-scenen. 23, SINAN, Adrijana, Jamkid och Thrife för att nämna några. Med på plattan finns även tidigare släppta singlar såsom ”BLÖDER FRÅN SJÄLEN” och ”TRAKTEN” som har fått stor uppmärksamhet. Sebbe Stakset slog igenom stort i rapgruppen Kartellen, och redan 2009 släppte han en låt med samma titel som skivan ”Medan Vi Faller”.

Sebastian hänger fortfarande med i vad som händer i hiphop-Sverige och det nya albumet är också något av en reaktion på hur etablissemang och media förhöll sig till hiphop när det förra året stormade kring genren.

”Först hade jag ingen övergripande plan med albumet. Men när filmen och skivan alltmer gick hand i hand började jag tänka på att göra en samhällsskildring. Det här var nämligen i samma veva som en debatt uppstod kring det här att rappare som kritiserades för att vara kriminella belönades med olika priser. Jag tänkte att det kommer bli svårt att kritisera mig för jag är inte kriminell längre. Jag såg framför mig en tung skiva men att det någonstans där i slutet av tunneln ändå ska gå att skymta en strimma ljus.”

Lyssna på albumet Medan Vi Faller av Sebastian Stakset nedan.