• Foto: Shazam

Nu kan du Shazam direkt i TikTok, Instagram & Youtube

Den numera Apple-ägda appen för musikigenkänning har tidigare endast baserats på streamingtjänster, nu nås nästan allt

Shazam presenterades första gången 2008 av en brittisk utvecklare under samma namn och blev snabbt en given nedladdning för de flesta med smartphones. Genom en teknik som gav användare möjligheten att låta appen lyssna och identifiera musik blev den vital för alla som hört en banger på klubben och inte känner igen den.

Appen och företaget köptes upp av Apple 2018 och har sedan dess utvecklats en hel del, bland annat genom samarbeten med Apple Music  och fokus på verkliga evenemang och användarstatistik. Nu kommer den största nyheten på länge, då du genom den senaste uppdateringen kan förutom att identifiera låtar via enhetens mikrofon även känna igen musik som spelas upp i tredjepartsappar, inklusive TikTok, Instagram och YouTube.

När du bläddrar igenom dina olika flöden på sociala medier och stöter på en låt som du gillar behöver du inte längre undra över titeln, eller använda någon annans mobil för Shazam. Istället kan du nu öppna Shazam-appen, trycka på knappen och gå tillbaka till den tredje partens sociala medieplattform för att låta Shazam lyssna. Kort därefter kommer du få information om låten som vanligt, allt i en smidig process.

Du kan genom detta även välja att sätta på "Auto Shazam", som innebär att appen automatiskt lyssnar efter och sparar ned låtar du hör i andra appar till en lista, så att du kan kolla igenom det senare istället för att hoppa fram och tillbaka mellan apparna. Uppdateringen är ute nu till appen som finns gratis på App Store.