Klädmärket SHEIN åtalas som kriminell organisation

Kinesiska tillverkaren av lågkvalitetskläder har anklagats för barnarbete & miljöförstöring, nu åtalas de genom RICO-case

Kinesiska SHEIN har ökat snabbt i popularitet under 20-talet, men tät bakom deras framgång har ett långt spår av kontroverser följt. De har flertalet gånger anklagats för att använda sig av barnarbetare och andra olagliga metoder på sina fabriker, plagiat och rent av kopior av andra märkens arbete samt produktionsmetoder som går emot internationella miljölagar. Nu åtalas företaget genom en RICO-akt, för allt från plagiat till att medveten

Den amerikanska RICO-lagen (”Racketeer Influenced and Corrupt Organizations”) användes först mot mc-gänget Hells Angels på 70-talet och därefter mot maffiagrupper som Genovese-familjen i New York. På senare tid har den mest uppmärksammat använts mot gäng som 6ix9ine och Nine Trey Bloods samt Young Thug och hans YSL. Den är till för att kunna ta ner organisationer i sin helhet som begår brott på större skalor istället för att döma enbart individer, vilket hjälper de åtala personer som bidrar till organisationens brott utan att utföra de direkt (t.ex VD:s och styrelser).

SHEIN har enligt åtalat skapat flera ”skalföretag” för att på olika sätt undvika granskning och ”optimera” sina skatter genom skattekryphål, något den schweiziska organisationen Public Eye förklarade i en detaljerad rapport, som också tar upp SHEIN:s omfattande kränkningar av de mänskliga rättigheterna, miljöförstöring och medvetet missledande företagsstruktur.

”SHEIN är faktiskt ett större samhällshot än TikTok, eftersom det bidrar starkt till allvarliga problem utöver datasäkerhet och integritet, såsom miljöskador, sweatshop (eller värre) arbetsförhållanden, skatteflykt, barnsäkerhet, samt föremålet för denna stämning, storskalig och systematisk stöld av immateriella rättigheter från stora och små amerikanska designers”, står det i åtalet, som Highsnobiety har sammanfattat.

Eftersom SHEIN:s chefer och organisationer är medvetet utspridda över hela världen till den grad att det blir omöjligt att faktiskt spåra SHEIN:s ledning har det varit extremt svårt att bygga ett ordentligt rättsfall mot företaget. Därför tar nu den amerikanska staten till RICO-akten för att försöka skipa rättvisa.