• Amnesia: The Bunker. Foto: Frictional Games

5 virala skräckspel från det senaste året

Halloween må vara över men dessa spel skrämmer dig året om

Om du är en skräckfantast som letar efter nya mardrömmar eller bara någon som vill utmana nerverna har 2023 haft mycket att bjuda på. Vi har samlat några av årets mest hårresande spel, oavsett om du föredrar psykologisk skräck, survival-horror eller  multiplayer-äventyr.

Don't Scream

För många är hela poängen med skräckspel att bli skrämd rent fysiskt. Om det så är att rycka till, dra för andan eller skrika rakt ut är "jumpscares" oftast en hörnsten i många filmer och spels framgång (särskilt när Youtubers reagerar på det). Indieprojektet Don't Scream tar spänningen av en jumpscare och vänder det upp och ned, då dina reaktioner kan bli direkt dödliga. Don't Scream måste spelas med en mikrofon, som du får kalibrera innan start, och går ut på exakt vad namnet antyder: Du får inte skrika.

Den otroligt verklighetstrogna miljögrafiken som produceras med Unreal Engine 5 visas genom ett gammalt VHS-filter, då spelet går för "found footage"-looken du hittar i filmer som Blair Witch Project. Din uppgift är att utforska en skog från ett förstapersonsperspektiv i 18 minuter utan att skrika. Under tiden kommer en hel del obehagligt (och ibland slumpmässigt) hända för att försöka få dig ur balans, vilket sätter dina nerver på prov på ett sätt inget annat spel gjort förut. Ett måste att testa i höst, eller kolla in på Youtube om du inte har kylan att spela själv.

The Texas Chainsaw Massacre

The Texas Chainsaw Massacre är baserat på den klassiska skräckfilmen från 1974 och skapat av utvecklarna bakom Friday The 13th, sensationsspelet baserat på en annan ikonisk skräckfilm som nyligen togs bort från butiker pga problem med licensen till filmen. Utvecklarna Sumo & Gun har spunnit vidare på grundidén som gjorde Friday The 13th så framgångsrik, vilket är att låta spelare samarbeta i kampen för att överleva, undvika mördarna och fly området. En nervkittlande utmaning som du kan uppleva själv eller med dina polare (bra tips om du vill lätta på stämningen lite).

Amnesia: The Bunker

Den som följde PewDiePie och andra Youtubers i början av "Let's Play"-trenden under det tidiga 10-talet kommer säkert ihåg Amnesia: The Dark Descent. Utvecklat av den svenska studion Frictional Games och med ett fokus på stealth, överlevnad och atmosfär över fights blev spelet en tidig viral sensation. The Bunker är fjärde installationen i ordningen och följer upp Rebirth från 2020, med samma grundkoncept av att en odödlig "stalker" följer efter dig genom spelet istället för hundratals zombies eller andra mindre monster.

Denna gång får vi följa den franske soldaten Henri Clément som blir medvetslös efter en explosion under det första världskriget. Han vaknar upp i en mystisk, övergiven bunker och hittar en överlevande soldat som instruerar honom att hitta dynamit och en detonator. Varför? Det springer omkring något okänt, omänskligt och blodtörstigt i bunkern.

9 Childs Street

Ett av de mindre kända spelen på listan, som dessutom är utvecklat av en ensam indie-utvecklare9 Childs Street är ett förstapersonsspel med den typ av atmosfär många indiespel vill uppnå men inte lyckas med. Tänk känslan av de gamla Slender-spelen, med den distinkta hemmagjorda touchen till atmosfären som inga spel med miljonbudgetar kan återskapa.

Du spelar som en nyfiken 9-årig pojke vid namn Armin som undrar vad som hänt med hans granne, som plötsligt inte syns till utomhus längre. Utan att fråga sina föräldrar bestämmer han sig för att undersöka det på egen hand och tar sin i huset. Under spelets gång kommer du att ställas inför paranormala fenomen och sakta ta reda på mysteriet med husets ägare, och de försvunna barnen i området.

Sons of the Forest

Uppföljaren till The Forest från 2018 och vid en tidpunkt det mest önskade spelet på Steam. När Sons of the Forest släpptes i februari hade den till skillnad från 9 Childs Street redan en rejäl hype i ryggen. Utvecklaren Endnight Games har skapat ett survival-horror spel med fokus på survival, som utspelar sig i en mystisk, fientlig värld som bebos av kannibaler. Spelarna måste samarbeta för att bygga skydd, utforska och försvara sig mot attacker. Detta kan göras med upp till 8 spelare i multiplayer eller solo, vilket likt The Texas Chainsaw Massacre ger utrymme för lite mer lättvindig skräck om ni är fler som spelar.

Mer för sport än skräck? Kolla in de 5 populäraste E-Sportsspelen i världen.