• Foto: Sonos
  • Foto: Sonos
  • Foto: Sonos
  • Foto: Sonos
  • Foto: Sonos

Sonos lanserar nästa era av högtalare

Nya Era 300 ska revolutionera akustiskt ljud, släpps tillsammans med uppgraderad version av bästsäljaren Sonos One

Sonos tar återigen kliv framåt i strävan efter att innovera inom ljudvärlden. Med nya Era-familjen siktar de på att erbjuda nästa nivå av akustisk anpassning för en värld full av bakgrundsljud. Samtidigt som de ändrat i produktionen för att hålla längre, förbruka mindre energi och kunna använda återbrukade material i varje produkt.

“Era-familjen är nästa generations smarta högtalare som speglar vårt löfte om innovativt ljud, ansvarsfull design och en djupt rotad relation till skaparna där ute", säger Sonos VD Patrick Spence i ett pressmeddelande.

Med Era 300 ämnar Sonos att ta nästa stora steg inom ljudinnovation med vad de kallar för rumsligt ljud. De jämför utvecklingen med skiftet som en gång gjordes från mono till stereo, ett generationsskifte i stort sett. Med Dolby Atmos teknik vill de erbjuda en anpassningsbar och flexibel upplevelse för både lyssnare och kreatörer, med sex kraftfulla komponenter som riktar ljud till höger, vänster, framåt och uppåt.

Med funktionen Trueplay (Finns för iOS och Android) mäter även högtalarna ett rums akustik och justerar sin EQ därefter. En kraft som görs möjlig av sex stycken klass-D förstärkare, två woofers och fyra diskanter för att täcka hela ljudspektrumet. Ett omformat användargränssnitt ger dig även verktygen att låsa upp ljudens alla vrår, något du kan experimentera med via Sonos röstkontroll, appen för iOS eller Android, Apple AirPlay 2 och såklart Bluetooth.

  • Era 100 framför Era 300. Foto: Sonos
  • Hela den uppdaterade Sonos-familjen. Foto: Sonos

Samtidigt som Sonos introducerar nya bekantskaper ser de även till att rusta upp en gammal favorit. Det är nämligen One-modellen som uppgraderas till Era 100, en något större modell än sin föregångare som fått uppdaterad hård- och mjukvara med nästa generations akustik. Största nyheten är att den nu är i stereo, med tvåriktade diskanter för de högre frekvenserna och en stor mellanhögtalare som skapar en djup bas. Kombinerat med en till Era 100 och en soundbar ger det exempelvis väldigt bra förutsättningar för ett smidigt hemmabio-system.

Hela Era-familjen är designade med under två watts tomgångsförbrukning och ett nytt avancerat viloläge, för att optimera användningstiden och minska energislösande. Dessutom är båda högtalarna är skapade för att kunna underhållas genom att minska användandet av lim och gå över till skruvar, detta för att lätt kunnas ta isär och repareras vid behov. Era-familjen ska helt enkelt göra som den heter: Finnas där under fler eror av ditt liv.

Både Era 300 (5 999kr) och Era 100 (3 399kr) blir tillgängliga globalt den 28:e mars 2023, via Sonos egna hemsida och utvalda återförsäljare.