Foto: BeanymanNews / UEFA via Youtube / Skärmavbild

Spaniens förbundskapten får sparken

Trots VM-guld för bara några veckor sedan avskedas tränaren Jorge Vilda, ska ha stått skandal-presidenten Rubiales nära

Enligt uppgifter till spanska tidningarna Cadena Cope & MARCA är det nu klart att Jorge Vilda, förbundskapten för den spanska damlandslaget i fotboll, avskedas från sin post. Det var den tillförordnade ordföranden, Pedro Rocha, som meddelade tränaren om beslutet vid ett möte mellan de två under tisdagsmorgonen.

Beslutet kommer efter en tumultartad tid för landslaget, då de efter VM-guldet mot England i somras hamnade i rubrikerna för helt fel anledningar. Hela det spanska fotbollsförbundets dåvarnade president Luis Rubiales kritiserades nämligen för att ha tvångsmässigt kysst spelare på munnen under medaljcermonin, samt annat opassande beteende. Tränare Vilda gick ut och fördömde agerandet efteråt, men ska enligt spansk media senare blivit erbjuden ett nytt kontrakt av Rubiales.

Rubiales har stängts av av FIFA, vilket innebär att Pedro Rocha tar beslutet som tillfällig president. Även om Rubiales själv vägrar avgå har i skrivande stund hela landslaget bojkottat landslagsspel, samtidigt som Rubiales beteende fördömts av såväl spelare och klubbar som åskådare världen över. Om Vildas avskedande har en direkt koppling till skandalen återstår att se.

Nu står det även klart att ersättaren blir före detta landslagsmittfältaren och tidigare assisterande tränaren Montserrat "Montse" Tomé. Hon blir därmed den första kvinnliga förbundskaptenen i Spaniens historia.