Skandalen med Luis Rubiales: Detta har hänt

Från att spanska fotbollsförbundets president kysste en spelare på munnen till hungerstrejk från hans mamma, här är hela tidslinjen

Det har gått lite över en vecka sedan Spaniens damlandslag tog hem VM-guldet efter en 1-0 vinst i finalen mot England. Tyvärr har dock en händelse under medaljcermoni tagit all uppmärksamhet från deras prestation, då Spanska Fotbollsförbundets president Luis Rubiales forcerat kysste spelaren Jenni Hermoso.

Här är en tidslinje över allt som har hänt:

20/8: Guldfirandet

Luis Rubiales tar tag i anfallaren Jenni Hermoso och kysser henne på munnen under medaljcermoni för lagets VM-guld. Tidigare under firandet ses han även greppa sig själv i skrevet under firandet och han ska även ha varit närgången med flera andra spelare. Reaktioner på sociala medier och i tv följer direkt från bland annat spanska reportrar, enligt rapporter ska Rubiales ha kallat de som kritiserat honom för "idioter". Jenni Hermoso hörs i en livesändning från firandet säga att hon inte uppskattade kyssen.

21/8: "Ursäkten"

Spaniens minister för kultur och sport, Miquel Iceta, beskrivier Rubiales agerande som "oacceptabelt" och ännu mer kritik tillkommer från olika håll. Rubiales spelar in en video där han "ber om ursäkt till de som tagit illa upp". Spaniens Fotbollsförbund släpper även ett pressmeddelande med ett påstått falskt uttalande från Jenni Hermoso, där de hävdar att hon spelat ned incidenten.

23/8: Hermoso uttalar sig

Kritiken mot Rubiales fortsätter att växa efter det tidigare uttalandet ifrågasätts. Jenni Hermoso uttalar sig via fackförbundet FUTPRO, som hon säger hjälper henne med situationen framöver. Förbundet säger att Rubiales agerande inte ska få gå ostraffat.

25/8: Rubiales slår tillbaka

Efter rapporter om att FIFA öppnat en utredning kopplat till situationen och rykten om att Rubiales ska ha avgått kommer information att presidenten ska ha uttryckt att han vägrar att avgå.

26/8: Klubbar protesterar & FIFA stänger av Rubiales

I samband med utredningen stänger FIFA tillfälligt av Rubiales från all fotbollsrelaterad verksamhet i 90 dagar. I ett uttalande rapporterat av AP säger . AP rapporterar även att Hermoso har sagt att hon inte samtyckte till kyssen, samt att det spanska landslagets spelare har sagt att de inte kommer att spela några fler matcher så länge Rubiales är president.

Flera klubblag visar även sitt stöd för Jenni Hermoso, inklusive Atletico Madrids damlag och Sevillas herrlag som båda spelar i den spanska högstaligan. Atletico bar ut en stor banderoll där det står "Vi är med dig Jennifer Hermoso" medans Sevillaspelarna gick in på planen med t-shirts med texten "#SeAcabó" vilket ungefär betyder "Det är över nu", vilket är en uppmaning till Rubiales att avgå.

28/8: Hungerstrejk

EFE rapporterar att medlemmar av Rubiales familj, inklusive hans mamma, har gått på hungerstrejk i protest mot vad de anser vara en "blodtörstig häxjakt" mot presidenten. Det spanska fotbollsförbundet kallar till ett krismöte under dagen.

5/9: Förbundskaptenen Jorge Vilda sparkas

I kölvattnet av skandalen sparkas tränaren Jorge Vilda, som fördömt incidenten men samtidigt varit närstående till Rubiales under en längre tid. Du kan läsa mer om detta i artikeln nedan.

Spaniens förbundskapten får sparken

6/9: Hermoso anmäler Rubiales

AFP rapporterar under onsdagseftermiddagen att Jennifer Hermoso har anmält Luis Rubiales till spanska rättssystemet. Förra måndagen inledde spanska riksåklagaren en utredning mot Rubiales om sexuella övergrepp, och Hermosos anmälan är nödvändig för att gå vidare med den.