• Spotify 2008
  • Spotify 2023

Här är de 5 mest streamade artisterna på svenska Spotify

Stämmer listan med vad ni trodde?

När entreprenörerna Daniel Ek & Martin Lorentzon lanserade Spotify från ett kontor i Stockholm 2008 tog det inte lång tid innan företaget revolutionerat hur vi konsumerar musik, mitt under den dåvarande piratkopieringskrisen. Streamingtjänsten blev snabbt störst i världen genom sitt koncept att låta lyssnare prenumerera för att få tillgång till hela världens musikbibliotek och idag har de över 220 miljoner användare.

"Det är lätt att ta den blomstrande svenska musikindustrin för givet, men när vi ser tillbaka på hur branschen mådde i början av 00-talet så är läget helt annat än jämfört med idag. Betalningsviljan för musik var i princip obefintlig", säger Jenny Hermanson, nordisk VD på Spotify.

"Streaming blev vändningen, och såhär 15 år senare känns det givetvis väldigt bra att kunna konstatera att antalet artister på vår plattform, liksom utbetalningarna de genererar, fortsätter att öka och dessutom se att fler artister blir framgångsrika utomlands", fortsätter hon.

För att fira sitt 15-årsjubileum har nu Spotify Sverige kikat ner i statistiken för att ta fram de 5 mest streamade artisterna någonsin i landet. Se alla artisterna här, med lite bonusstatistik i slutet!

5. Hov1

På femte plats har vi en av bara två artister på listan som framför sina låtar på svenska, nämligen pop-rap gruppen Hov1. Enda sedan grabbarna från Stockholm började släppa musik officiellt under 2015 har karriären gått spikrakt uppåt med fem album och flera listtoppande singlar, vilket faktiskt nyligen slog Sverigetoppen-rekord. I skrivande stund har de 1,5 miljoner lyssnare i månaden, med balladen "Hon Dansar Vidare I Livet" som största hit på cirka 85 miljoner spelningar.

4. Eminem

Slim Shady, Marshall Mathers eller bara Eminem. Oavsett vilket alter-ego han använder har rapparen från Detroit gått från botten till toppen på ett sätt som skrivit in honom i hiphopens historieböcker för evigt. Sedan starten som battle-rappare på 90-talet har hans knivskarpa flow och oftast kontroversiella texter satt honom i framkant för den globala populärkulturen, vilket såklart lett till en enorm fanbase. I skrivande stund har han 63,2 miljoner lyssnare i månaden, med filmklassikern "Lose Yourself" som största hit på cirka 1,9 miljarder spelningar.

3. Veronica Maggio

Den andra artisten som sjunger på svenska är ingen mindre än Veronica Maggio. Den Uppsalafödda sångerskan är den första svenskspråkiga artisten att nå en miljard spelningar på Spotify, vilket inte så förvånande även placerar henne på denna lista. Sedan karriärstarten i mitten av 00-talet har Maggio samlat hits på hög, såväl solo som med uppmärksammade collabs med bland annat just Hov1 på "Hornstullsstrand". I skrivande stund har hon 1,6 miljoner lyssnare i månaden, med sommarplågan "Jag Kommer" som största hit på cirka 102 miljoner spelningar.

2. Ed Sheeran

Även om han är född och uppvuxen i England har singer-songwritern Ed Sheeran flera gånger flörtat med Sverige, dels genom att skriva en rap-låt på svenska men framförallt genom att samarbeta med 1.Cuz"2Step Remix", vilket även ledde till att Stockholmsrapparen fick gästa Sheeran på scen i Göteborg samma sommar. Han är dock inte bara stor i norr utan även den artist med de femte mest antal lyssnare i månaden på Spotify. I skrivande stund har han hela 76,3 miljoner lyssnare i månaden, med dunderhiten "Shape of You" som största hit på cirka 3,6 miljarder spelningar, vilket även gör den till den näst mest spelade låten någonsin på plattformen efter The Weeknds "Blinding Lights".

1. Avicii

På första plats kunde det inte vara någon annan än en av de största svenska musikerna i modern tid: Tim "Avicii" Bergling. Producenten & DJ:n från Stockholm slog igenom stort under början av 10-talet under den stigande EDM-vågen och fortsatte sedan sätta nya gränser för elektronisk musik och populär musik i allmänhet, innan han tragiskt lämnade oss i april 2018. I skrivande stund har han 35,4 miljoner lyssnare i månaden, med ikoniska "Wake Me Up" som största hit på över 2 miljarder spelningar. Missa inte heller den kommande konserten, anordnad i Aviciis minne av Tim Bergling Foundation.


Spotify har även släppt ytterligare statistik kring de mest streamade låtarna i Sverige någonsin (som toppas av Avicii både nationellt och internationellt) samt de största musikexporterna till den utländska publiken, vilket innebär de artister som dragit störst mängd streams utanför Sveriges gränser. Spana in dem nedan!

De 5 mest streamade låtarna genom tiderna på Spotify i Sverige:

1. “Wake Me Up” - Avicii
2. “Svag” - Victor Leksell
3. “Shape of You” - Ed Sheeran
4. “Don't Stop Believin'” - Journey
5. “Without You (feat. Sandro Cavazza)” - Avicii, Sandro Cavazza

De 5 mest streamade låtarna av svenska artister genom tiderna på Spotify:

1. “Wake Me Up” - Avicii
2. “The Nights” - Avicii
3. “Symphony (feat. Zara Larsson)” - Clean Bandit, Zara Larsson
4. “Lush Life” - Zara Larsson
5. “Waiting For Love” - Avicii

Sveriges största musikexporter genom tiderna på Spotify:

1. Avicii
2. Zara Larsson
3. Tove Lo
4. Alesso
5. Galantis