På Sveriges nationaldag såg den nya hiphop-spellistan 100 dagens ljus. Lanseringen firades storslaget då Spotify bjöd in 250 gäster till en unik fotoutställning på Kungliga Operan, där framtidens ikoner (bl.a. Jireel, Cleo, Fricky, Silvana och Z.E) hängdes upp bredvid genrens legender (bl. a. LL Cool J, Salt N Pepa och Run-DMC ) i Operans anrika lokaler.

14 av de mest banbrytande svenska hiphop-artisterna just nu förevigades för utställningen fotad av Nicolina Knapp som också inkluderade historiska bilder tagna av Janette Beckman och David Corio från 1980 till 1992 med hiphopens ursprung i fokus. Beckman och Corios bilder porträtterar några av hiphopens mest legendariska artister och grupper som LL Cool J, Salt N Pepa, Run-DMC och Beastie Boys.

Silvana Imam och Z.E, vars porträtt kunde skådas på väggarna i Operans Guldfoajé, spelade live under lanseringsfesten och DJ-trion LadiesLoveHipHop bjöd gästerna på musik mellan akterna.
Hiphop har blivit världens mest lyssnade musikgenre enligt Nielsen. Sett till svenskt Spotify-lyssnande kommer genren bara på en tredjeplats efter pop och rock, men intresset ökar rekordsnabbt. Globalt ökade hiphop-lyssnandet med 74% under 2017 och hittills i år har hiphop fortsatt öka i popularitet - med 17% så här långt enbart sett till lyssnandet i Norden.
Spotifys nya svenska hiphop-spellista 100 kommer ge musikfans en ny plattform för att upptäcka det bästa inom genren just nu. Uppstickare som giganter kommer ta plats i spellistan, och precis som namnet 100 indikerar är hiphop-kulturen vad som styr innehållet.
Jenny Hermanson, nordisk VD Spotify:
“Svenska hiphop-artister skapar avtryck i svensk musikhistoria just nu. Med sina revolutionerande sound och nyskapande samarbeten utvecklar de hela tiden genren till vad den är imorgon, och vi är otroligt glada över att hylla dem i den här utställningen"
De här artisterna medverkar i utställningen fotad av Nicolina Knapp:
Jireel och Lamix
Blizzy
Cherrie
Z.E
Jelassi och Imenella
Cleo och Fricky
Silvana Imam
Dani M
Linda Pira
Parham och Mwuana