Stockholms modevecka ställs in

Fashion Week Stockholm ställs in på grund av digitaliseringen och dålig ekonomi

Stockholms modevecka som egentligen går under namnet Fashion Week Stockholm var planerad att hållas den 27-29 augusti men idag meddelade arrangören Swedish Fashion Council (SFC) i ett pressmeddelande att den ställs in.

”Fashion Week, liksom modebranschen i stort, står inför stora utmaningar för att möta de krav på hållbarhet, innovation, relevans och tajming som ställs i dag. Mängder av framtidsrapporter visar på detta, ändå befinner sig branschen i limbo som påverkar svensk modescen i fel riktning, därför behöver vi ta action för att hjälpa branschen in i framtiden.” skriver SFC:s vd Jennie Rosén i ett pressmeddelande.

I en digital revolution förändras gamla sanningar och modebranschen behöver nya hållbara affärsmodeller och format som kan generera nya intäktsmodeller. Exempel på detta är uthyrning, streaming, remake, swops, reparationer och till exempel buybacks, nya infrastrukturer och innovation och synergier mellan industrier, skriver arrangören.

Vidare menar Jennie Rosén på att behovet av nya innovativa plattformar är stort och hänvisar bland annat till nystartade Fashion Innovation Center, ett initiativ där modebranschen ska möta techbranschen.

En annan stor utmaning för SFC de senaste åren har även varit att de största svenska modeaktörerna som exempelvis Acne Studios sedan länge har valt bort den svenska modeveckan till förmån för utländska motsvarigheter.

När modeveckan återkommer och i vilken skepnad återstår att se.