STOR's efterlängtade album 'Över Broarna' är här

Efter sex års väntan och ett hyllat framträdande på Grammisgalan kommer nu den legendariske rapparens fjärde album

Få rappare har hållit sig i det absoluta toppskiktet av svensk hiphop så pass länge som STOR. Med en karriär som sträckt sig över 15 år med officiella släpp och ännu längre i praktiken har Ulises Infante Azocar gått från Redlines studios till folkkärheten i Så Mycket Bättre samtidigt som hans musikaliska resa utvecklats från album till album.

När han nu släpper Över Broarna är det efter sex år av väntan sedan föregångaren Under Broarna dök upp i början av sommaren 2017. En ovanligt lång tid i dagens klimat av konstanta släpp, men ett testamente till att mantrat ”kvalitet för kvantitet” fortfarande går att följa som artist 2023.

”Det har varit svårt att jobba med det här projektet då jag har haft mycket som jag vill dela med mig av. Formatet att släppa album är inte längre kompatibelt med dagens sätt att lyssna på musik – men det har inte hindrat mig från att skapa, jag har gjort det för min egen skull och för de som är likasinnade”, säger STOR.

(Från vänster) Ison, STOR, Thomas & Fille. Foto: Pressbild

Albumet sparkas igång storslaget med ”Stora Blå” som gästas av Thomas Stenström och en duo som räknas till samma ikon-liga som STOR, nämligen Ison & Fille. Produktionen rattas av Charlie Bernardo, en ständig följeslagare genom rapparens karriär som ligger bakom stora hits som ”Nighttime” med Jireel och ”Svartskallar”. Här drar hans triumfanta produktion in lyssnaren i albumets värld direkt, med en nostalgisk synthslinga som dansar över de blytunga kicksen och ettriga hi-hatsen. Thomas Stenströms röst på refrängen tar hem budskapet om hoppfullhet och framgång, som togs fram från toppen av ett berg i Peru.

”’Stora Blå’ kommer från när jag stod vid det heliga berget Apu Ausangate i Peru med min vän Benito. Jag sjöng först ”Apu Ausangate lär mig hur man står på moln” eftersom berget är så högt över havet och ibland nuddar molnen. Tillsammans med Thomas och Ison & Fille gjorde vi om den känslan i en låt, så att folk ska känna sig lika starka och fyllda av hopp i livet som jag kände när jag var vid berget”, säger STOR om låtens betydelse.

Låten är en mästerklass i referenser. Gästerna Ison & Fille hade STOR som gäst på ”Stationen” 2011 och i refrängen sjunger Aleks ”För vi softar på stationen, ingen här har cash”, något STOR upprepar i första versen av ”Stora Blå”. Den bortgångna producenten Tim Bergling får sig även en hyllning när han rappar ”Svävar bland molnen med Avicii”.

STOR på Grammis med vännerna Raul och Benito Apasa. Foto: Andre Garcia / Pressbild

STORs rötter i Sydamerika, närmare bestämt Chile, har fått stor betydelse under albumets skapandeprocess och något som återspeglades visuellt i rapparens mäktiga medley på Grammisgalan. Med 30 andinska dansare och sina två vänner, shamanerna Raul och Benito Apasa (som var med på berget i Peru) bjöd de på ett medley med albumspåren ”Elixir” och ”En kväll i en gränd” samt Moonica Macs ”Dalarna”.

Texterna på Över Broarna går mycket i spår av självuppfyllande, reflektion och mognad. Teman som säkerligen främjats av STORs kreativa fokus på att skapa i helhet istället för fragment. Rap blandas med sång, spoken word och samples. På slutet av ”Hela Världen” bjuds vi till och med på en dikt, uppläst av honom själv.

Lyriken är lika vass som alltid, med referenser till rap-kollegan Dree Low inblandade med humoristiska ordlekar (eller namnlekar) som ”Bakk på min story, bättre vi kallar det STOR-y”. Han passar även på att referera tillbaka till karriärens första steg, bland annat genom en blinkning till Den Nya Skolans Ledare-klassikern ”Lilla Shorty” på de avlägsna vocal-riffsen i slutet av ”Jaguar”.

Foto: Sony Music Sweden

Vad vi får på STORs fjärde album är en ljusare upplevelse både sound- och textmässigt, en motvikt till de mörkare tongångarna på Under Broarna helt klartDetta kompromissar dock inte ett dugg på den artistiska tyngden, som är närvarande konstant under den närmare halvtimmeslånga lyssningsupplevelsen.

Den stolta och mäktiga känslan från Grammisframträdandet kapslas in i vart en av de tio spåren, med både imponerande rutin och uppiggande sound-utforskning från STOR och hans producenter Charlie Bernardo, Young Earth Sauce, PabloElGato, SWRD, Manny Flaco och Chords. Över Broarna är en milstolpe i en karriär som redan är full utav dem. Kanske är det också ett av årets mest kompletta svenska album, oavsett genre. Sista spåret ”För Alltid” knyter ihop ett album grundat i kärlek för konsten och perfektion i dess utförande. Det är sådan musik som lever vidare för alltid, och det är STORs fortsatta karriär ett levande bevis på.

Lyssna på ”Över Broarna” på Spotify!