Vad är det svenskgjorda spelet 'The Finals'?

Stockholmsbaserade utvecklaren Embark Studios slog rekord redan med betan – här är allt du behöver veta om virala sensationen

Embark Studios grundades i november 2018 av veteranerna Magnus Nordin, Rob Runesson, Stefan Strandberg, Patrick Söderlund, Jenny Huldschiner & Johan Andersson, en grupp som bland annat jobbat med spelserier som Battlefield och Star Wars: Battlefront.

Den nya studions målsättning att pusha ny teknik med högenergiska spelupplevelser har nu resulterat i deras första spel The Finals, en free-to-play shooter vars reklamer har varit överallt på Youtube under de senaste månaderna. Men vad är egentligen spelet och hur lyckades de få över 7,5 miljoner spelare bara under Beta-testningen?

Hur funkar The Finals?

The Finals är ett MOBA-spel (Multiplayer Online Battle Arena) som grundas i ett intensivt strategiskt gameplay. På en dynamisk arena möts lag i realtidsstrider, där varje medlem har unika champions med olika förmågor. Spelets största styrka ligger i den sömlösa blandningen av strategi, skicklighet och lagarbete, där spelarna samarbetar för att utmanövrera motståndarna och säkra segern. Inte olikt spel som Apex Legends och Overwatch har spelet en tecknad animationsstil, som sätter färg på det kaotiska gameplayet tillsammans med en förstörbar spelmiljö.

Spelarna kan välja mellan tre klasser med olika egenskaper:

 • Light Build
 • Medium Build
 • Heavy Build

Det finns tre spellägen att välja mellan:

Cashout:

 • Tre lag med tre spelare i varje tävlar i ett 1v1v1-format för att slutföra mål, vilket innebär att öppna valv och transportera dem till en utsedd ”utbetalningsplats”.
 • Lagen försvarar utbetalningsplatsen mot andra som försöker stjäla den pågående utbetalningen, och omgångens vinnare är det första laget som lyckas slutföra två utbetalningar.
 • Olika mätvärden, t.ex. kills, assists, deaths och targets spåras och spelarna tjänar in spelvaluta genom elimineringar, mål och stridsmanövrar.

Bank It:

 • I Bank It tävlar fyra lag i en 1v1v1v1-uppställning med fokus på strider spelare mot spelare.
 • Lagen samlar mynt som är utspridda på kartan och håller dem på sin person; de tappas vid dödsfall. Målet är att vara det första laget som samlar 40 000 i valuta på periodiska platser.

Tournaments:

 • Innehåller ett modifierat Cashout-läge med 16 lag som tävlar i tidsbestämda rundor.
 • Lagen strävar efter att samla mest valuta innan tiden går ut, och varje valv som tas i rad innehåller en ökande mängd valuta, en sorts streak.
 • Till skillnad från snabbspelslägen har spelarna begränsade respawn-credits, vilket främjar konservativt spel och manuell återupplivning av lagkamrater. De två bästa lagen från de tidiga omgångarna går vidare till den slutliga head-to-head-matchen för att utse vinnaren.

Hur kan jag spela The Finals?

The Finals finns tillgängligt gratis på Microsoft Windows via Steam, PlayStation 5 och Xbox Series X/S. Likt många andra free-to-play spel finns dock mycket content att köpa genom så kallade mikro-transaktioner, vilket innebär mindre köp av utrustning etc.

Hur många spelar The Finals?

Under sin Beta-period fanns spelet tillgängligt att prova i tre omgångar från mars till november 2023. Den tredje och sista perioden mellan 26:e oktober till den 5:e november samlade på sig hela 7,5 miljoner spelare, vilket placerar det i toppen av spelen som dragit in mest trafik under Steams öppna beta-tester.

Spelet lanserades i fullo den 7:e december 2023, idag ligger snittet för antal spelare samtidigt mellan 50 000 och 80 000 per dygn hos Steam. Spelet har stundtals kritiserats för sina problem med frame-rate och användningen av AI-röster för spelkaraktärerna, men har även fått 8/10 av IGN för dess snabba och beroendeframkallande action.