TikTok kan förbjudas i USA

Ett lagförslag har lagts fram som kan få bort appen från amerikanska användare – misstänks utgöra risk för spioneri från Kina

TikTok har hamnat i blåsväder med såväl länder som organisationer under de senaste åren, mest anmärkningsvärt med EU som utreder plattformen för sin ”beroendeframkallande design”. Samtidigt har en situation utvecklat sig i USA, där TikTok varit under utredning på grund av deras kopplingar till Kina.

Nu rapporterar CNN att ett lagförslag tagits fram som kan leda till ett landsomfattande förbud mot TikTok på alla elektroniska enheter, detta då den amerikanska staten tror plattformen kan utgöra en risk för spionage från den kinesiska regeringen.

Om lagförslaget går igenom skulle TikToks moderbolag ByteDance få lite över fem månader på sig att sälja varumärket. Om TikTok inte avyttrats före detta datum skulle det vara olagligt för butiker från aktörer som Apple och Google att göra den tillgänglig för nedladdning, vilket i stort sett gör den förbjuden inom landets gränser.

TikTok själva har svarat på situationen direkt i appen, då många amerikanska användare fått upp en notis där de hävdar att lagförslaget skulle bryta mot den amerikanska konstitutionen.

”Detta kommer att skada miljontals företag, förstöra försörjningen för otaliga kreatörer över hela landet och neka artister en publik”, står det bland annat.

Situationen utvecklar sig fortfarande, håll utkik på dopest.se för mer information framöver!