Foto: Sbu State Security Service

Ukrainsk kryptovalutafarm visade sig vara FIFA Ultimate Team bot farm

Genererar 1.6 miljarder dollar varje år

Förra veckan hittades ett lagerhus i Ukraina som innehöll 3800 Playstation 4 konsoler som sades "minea" kryptovalutor. Ukrainska myndigheter stängde snabbt ned den illegala verksamheten. Nu visar det sig att konsolerna inte alls användes för kryptovalutor - utan för att skapa FIFA Ultimate Team konton som de sedan säljer på svarta marknaden.

På spelläget Ultimate Team på FIFA är målet att bygga så bra lag som möjligt med olika spelarkort. Det finns två vägar att gå. Du kan dels välja att spela väldigt många timmar för att vinna mer matcher och i längden få coins du kan spendera på spelare eller paket som innehåller spelare. Den betydligt snabbare (och vanligare) vägen är att du lägger in dina egna pengar in i spelet och köper paket den vägen. EA sägs ha genererat 1.6 miljarder dollar bara på mikrotransaktioner under 1 år. Vi har tidigare skrivit om problemet med dessa mikrotransaktioner och hur de påverkar unga. Det hittar du här.

Så, det som alltså hänt i Ukraina är att en kryptovalutafarm har installerat en bot som spelar alla matcher och på så sätt genererar coins till kontot. De antingen säljer hela kontot eller säljer coinsen som kontot har genererat. Oavsett vilket alternativ de väljer, har EA förbjudit köp av coins och konton på svarta marknaden vilket gör det till en olaglig verksamhet.