Allt vanligare att kvinnor stalkas med Apple AirTags i USA

Ett växande problem enligt undersökning från Motherboard

För ett år sedan lanserades Apple AirTags. En smidig accessoar för att hålla koll på föremål som nycklar eller handväskor. Med hjälp av BlueTooth-teknologi kan användaren hålla koll på exakt vart ett föremål befinner sig. Perfekt för dig som ofta tappar bort dina prylar. Men tydligen också en användbar metod när det kommer till stalking …

AirTags används för stalking

Nu rapporterar Vice att Apple AirTags har blivit ett stort hjälpmedel (läs problem …) när det kommer till stalking och trakasserier av kvinnor. Det här är något som många säkerhetsexperter faktiskt varnade om redan vid lanseringen 2021.

Enligt Vice har organisationen Motherboard gått igenom polisutredningar från de senaste åtta månaderna – som tyder på just detta. De har fått ta del av rapporter från åtta av USA:s största polisavdelningar, där AirTags omnämns i fallen. Av dessa ska AirTags ha nämnts i hela 150 polisrapporter. I 50 av fallen ska kvinnorna själva ha rapporterat till polisen när de upptäckt att de spårats med en okänd AirTag. I hälften av dessa visade det sig att de stalkats av en man som de känner till – likt ett ex, deras man eller en chef.

Nästan alla offer är kvinnor

I en majoritet av fallen förekommer en ex-partner, och i många fall har AirTagen placerats i kvinnornas bilar för att hålla koll på vart de rör sig. Många av kvinnorna beskriver att de är rädda för att skadas fysiskt. I endast ett av de 150 fall som undersökts förekom en man som offer, som misstänkte sin ex-flickvän ha stalkat honom med en AirTag.

Om du ofta får notifikationer på din iPhone att det är oidentifierade AirTags (som ej tillhör dig själv) i närheten – kan du misstänka att någon placerat ut en AirTag för att hålla koll på vart du befinner dig.

Håll koll på Dopest.se för fler uppdateringar.