Vic Vem har sedan starten av sin karriär varit en landets vassaste lyriker, något som sällan uppmärksammats då han nyligen tog en paus från musiken. När han gästade podden Ni E Med Oss tidigare i år gav han ett smakprov på sin skicklighet när han mitt i sin intervju freestylar om ämnen som de tre då programledarna fick välja.

Idag är han tillbaka med sin EP Vem?. Vic beskriver det som första seriösa projektet på över tre år. Något han aldrig trott skulle hända igen.

"Var fett trött på all falskhet, tävlande och hycklande som omger musiken. Allt som viktigt innan tappade värde när jag förlorade min dotter Jannah. Jag var i grov sorg och samtidigt kom gamla problem från gatan upp och i flera situationer var jag nära på att hamna där jag en gång varit."

Han under sin paus startat ihop poesiskolor där han ihop med sin manager Sam sysselsatt flera hundra ungdomar. Och under tidens gång har han gett tipset att "de måste skriva om sina innersta känslor. För spöken dör i ljuset". Ett tips som han själv fått följa nu när han återvänder med sin EP Vem?.

Tillsammans med Simon "Prodotto Di" Superti och Viktor Ax är han tillbaka med 6 starka och personliga spår som gästas av namn som Dani M, Parham, Aleks, Simon Superti och Rawa. I ett meddelande säger Vic att verenda vers i låtarna är en freestyle.

"Varenda vers jag lägger är freestyle, jag har bara kommit till studion med en känsla och fått ut den. Utan att skämmas."

Detta är något blir otroligt tydligt när man lyssnar på projektet. Att varje låt är personlig och skriven från hjärtat, i låten "Jag går" som blir en personlig höjdpunkt hör vi hur han b.l.a. nämner tragedin med sin dotter.

"Tro mig att min son är det enda som hållt mig från att BRA, fucka ur på varenda motherfucker/Förändrade mycket när jag skulle få min dotter/Hon dog i min famn fem minuter senare/ Men ändå har hon lärt mig om meningen med levandet/För livet är en kamp både läskigt och vackert, och tro mig ingen av er ska få knäcka min nacke."

Vic Vem bevisar med sin senaste EP att han är en av landets främsta när det kommer till lyrik och att han inte är rädd för att gå emot strömmen. Det märks att Vic Vem gör detta för att stilla sin passion och inte hype. Vilket gör EPn och han själv till något äkta.

"De snackar men vet inte halva min historia/Saker som har hänt är alldeles för personliga och nämna på en låt/ Är ingen billig jävel som säljer ut allt för att du ska gilla rappen."

Vem? är ett passande namn för Vics projekt då vi lever i en ny tid där soundet för svensk hiphop förändrats, men med sin EP ger Vic en inblick av vem han är samtidigt som vi får tillbaka en den 'ärligare'  och mer passionerade musiken som länge känts saknad.

View this post on Instagram

Jag är en revolution. Inatt klockan 00.00 släpps min EP ”Vem” på Spotify, det är första gången på över tre år jag släpper musik seriöst. Då trodde jag aldrig det skulle hända igen, var fett trött på all falskhet, tävlande och hycklande som omger musiken. Allt som viktigt innan tappade värde när jag förlorade min dotter Jannah. Jag var i grov sorg och samtidigt kom gamla problem från gatan upp och i flera situationer var jag nära på att hamna där jag en gång varit. Jag sökte efter en mening och fann den inte i musik. Träffade min broder Sam som nu är min manager och vi bestämde oss för att starta en poesiskola för unga i Tynnered. Vi investerade egna rap-pengar till en början och tänkte smått men ganska snart var större organisationer inblandade. En skola blev fem. Vi har under drygt två år sysselsatt hundratals ungdomar och flera av dem har gått vidare till att själva hålla workshops och undervisa i våra skolor. Bröder. Systrar. Jag är fett stolt över er och mig själv för detta. När jag träffade ungdomarna tjatade jag alltid om att de måste skriva om sina innersta känslor. För att spöken dör i ljuset. Jag tjatade så mycket att jag till slut kom på att det var precis därför jag själv började göra musik. För att släppa ut all skit jag bar på. För att bli fri. Något jag hade slutat med när musiken blev mitt jobb. Jag behövde bli fri igen, få ut allt som hänt mig. Därför hookade jag upp med mina bröder @prodottodisuperti och @viktorax vi satt sena nätter i studios och improviserade fram låtar. Inte ett ord har skrivit ned, varje beat har gjorts på plats. Varenda vers jag lägger är freestyle, jag har bara kommit till studion med en känsla och fått ut den. Utan att skämmas. Tack vare er som lyssnar har jag kunnat ta känslor som jag trodde var skamliga och fula och skapa musik av dem. Musik som folk säger är vacker. Det har hjälpt mig inse att vi är så många som bär på samma saker. Jag har kunnat förvandla självhat till stolthet tillsammans med er. ”Vem” släpps 00.00 inatt. Den är början på något.

A post shared by Vic Vem (@vicvem) on