Foto: @Zuby_Tech via Twitter

Videos har läckt på Playstations ”Q-Lite”

Den handhållna konsollen har varit omgiven av mystik sedan den avslöjades i våras, nu syns den användas för första gången

Sony Playstation har inte gett sig in i den handhållna spelmarknaden sedan Playstation Vita, uppföljaren till den populära PSP (Playstation Portable) som delade marknaden med Nintendo DS på 00-talet. I vintras började det ryktas om att det skulle ge det ett nytt försök och på den officiella presskonferensen Playstation Showcase i maj avslöjade de "Project Q" eller "Q-Lite", med ett förväntat releasedatum satt som senare under 2023.

Sedan dess har det varit väldigt tyst kring projektet och varken videos eller fler bilder har släppts från Sonys sida. Nu har dock en rutinerad läckare vid namn Zuby_Tech släppt både videos och bilder på en prototyp av konsolen, där vi ser en användare bläddra igenom dess menyer samt plocka isär den.

Videosarna visar inte något spel men den går igenom allt från inställningar till huvudmenyer. Trots att den är inställd på japanska kan man se vad som verkar vara app-ikoner för sms, internet etc. Detta hintar mot att Q-Lite kommer att kunna ha egna program och användas likt en surfplatta när den inte är kopplad till ett Playstation 5.

"Q-Lite" kommer tekniskt sett att fungera som ett tillbehör till PS5, då den strömmar spel från huvudkonsolen. Enheten gör så att du kan strömma alla spel från din PS5-konsol genom att spela på distans via WiFi. Q-Lite kommer också att ha kvar alla funktioner från handkontrollen Dualsense, som den interaktiva vibrationen och haptiken.

Det har ryktats om att konsolen även kommer att kunna spela vissa spel självständigt från PS5, med hjälp av så kallad "cloud-gaming" som använts av bland andra Nintendo på sin Switch. Detta är ännu inget som har bekräftats, men Sony meddelade i maj att mer information kommer att dyka upp under de kommande månaderna.