• Foto: Real Madrid via Youtube / Skärmavbild

Vinícius Júnior talar ut om rasism från publiken

Real Madrids stjärna har fått utstå rasism från läktaren flera gånger i den spanska ligan, nu tar klubben attackerna till domstol

Det var under Real Madrids bortamatch mot Valencia i spanska La Liga under söndagen som den 22-årige Brasilianske stjärnan Vinícius "Víni" Júnior utsattes för rasistiska ramsor och glåpord av hemmapubliken. I den 73:e minuten fick spelaren nog och pekade ut en grupp vid ena kortsidan som ska ha varit särskilt pådrivande, men spelare och tränare fick Víni att fortsätta matchen. På tilläggstid blev stjärnan dock felaktigt utvisad efter en VAR-situation, varav publikens attacker återigen ökade i volym medans han gick av planen.

"Det var inte första gången, inte heller den andra eller tredje. Rasism är normalt i La Liga. Ligan tycker att det är normalt, det gör förbundet också och motståndarna uppmuntrar det. Jag är ledsen. Ligan som en gång tillhörde Ronaldinho, Ronaldo, Cristiano och Messi tillhör idag rasister", skrev Víni på Twitter efter matchen.

https://twitter.com/vinijr/status/1660743682461519872?s=20

Som spelaren understryker med videon ovan det är det långt från första gången han utsatts för rasistiska glåpord och ramsor i Spanien sedan han anlände från moderklubben Flamengo under 2018. Real Madrid har gått ut med ett pressmeddelande där de fördömer situationen och även kommentarerna från Spanska fotbollsförbundets ordförande Luis Rubiales, som kallade Víni Jr:s reaktioner mot rasismen för "provocerande". Dessutom berättar de att klubben ska ta Valencia och deras publik till domstol.

"Real Madrid anser att sådan attacker också utgör ett hatbrott och har därför lämnat in en anmälan till riksåklagarmyndigheten, särskilt till åklagarmyndigheten mot har- och diskrimineringsbrott, för att fakta ska utredas och de ansvariga ställas inför rätta", skriver klubben på sin hemsida.

Situationen har skapat chockvågor genom fotbollsvärlden och har fått direkta effekter i Spanien, då de sex VAR-domare som utdelade det röda kortet till Víni fått sparken. Domstolsfallet förväntas utveckla sig inom kort, samt fler officiella uttalanden från de berörda förbunden.