Way Out West 2023 Dag 1: 070 Shake, Ayra Starr & Wizkid

Se bilderna och läs på om vad som hände under WoWs första dag

Efter tre händelserika dagar på Lollapalooza tidigare i somras är vi nu tillbaka för ännu en festival-rapport. Denna gång har vi tagit oss till västkusten och Way Out West, beläget i Slottsskogen i Göteborg. Trots stormen Hans framfart genom landet bjöd den första dagen mestadels på sol och självklart en hel del feta spelningar. Här är tre av de vi besökte.

070 Shake: Rött vin & moshpits

En av dagens första spelningar var 070 Shake, hela vägen från New Jersey och upp på Linné-scenen. Danielle Balbuena, Dani Moon eller 070 Shake som de flesta känner henne som är en 26-årig artist som trots sin ålder hunnit vara tongivande i flera klassiska låtar utöver sina egna solo-projekt. Kanye Wests ”Ghost Town” & Violent Crimes från albumet ye och Nas ”Not For Radio från NASIR släpptes båda under 2018 och har båda Shakes karaktäristiskt raspiga röst som stomme.

Som signad till Kanyes numera sönderfallna GOOD Music släppte hon hyllade debut-EP:n Glitter 2018 efter två år av egensläppta singlar som ”Honey”. Därefter har karriären gått framåt i stadig takt, med albumet You Can’t Kill Me förra året som senaste produkt. Under Linné-scenens kupol passade hon dock på att avslöja att ytterligare ett album är på gång, när hon spelade en osläppt låt fylld av aggressiva trummor och riviga gitarrer. Det var faktiskt just den, kaotiska, energin som Shake stack ut med som allra mest under sitt set. Visst körde hon sina mest atmosfäriska hits med samma övertygelse, men när hon bad publiken att öppna upp moshpits cirka en minut efter att ha kört hjärtskärande ”Glitter” med ett glas vin i handen (som hon sedan svepte) blev man lika förvånad som förtjust.

Ayra Starr: DJ, dans & kärlek

Lagos, Nigerias senaste stjärnskott Ayra Starr är kanske mest känd för sin megahit ”Rush” som idag sitter på över 200 miljoner streams på Spotify, men under sin spelning på Linné-scenen (knappa timmen efter 070 Shake) visade 21-åringen att hon är så mycket mer.

Innan hon klev ut på scenen värmdes dock publiken upp av hennes karismatiske DJ. Som krävde att publiken skulle höja sig ”från en 5a till 10a” medans han spelade en eklektisk blandning av bangers, som innehöll allt från Nicki Minaj ”Chung Li” till Miley Cyrus ”Party In The U.S.A”. När huvudpersonen till slut kom ut förvaltade hon den redan uppbyggda energin galant med sina afrobeats-fusioner, och hon lyckades även hålla den uppe under lugnare kärlekslåtar. Publiken var med hela vägen och i mitten av havet viftades en Nigeriansk flagga i luften, som Ayra både noterade och hyllade ett flertal gånger under spelningen. Afrobeats har under de senaste åren blivit en av världens största genrer, med Nigeria som center genom artister som Burna Boy & Wizkid. Ayra Starr kan mycket väl vara nästa namn som börjar fylla arenor.

Wizkid: Storstjärnans revansch

Dagens headliner var ännu en artist från Nigeria, och det kan argumenteras för att han är landets absolut största. Efter att ha besökt Big Slap i Malmö under våren 2022 var nämligen Wizkid tillbaka på svensk mark för andra gången. Det blir även en revansch för de som ville se Wizkid på WoW 2018, då han bokades till festivalen men under märkliga omständigheter hoppade av. Han hade nämligen bokat en spelning i New York samma dag, utan att meddela arrangörerna för Way Out West.

Hursomhelst stod han på scen under torsdagskvällen, som utan solens sken påminde oss alla om hur kallt det faktiskt varit under de senaste veckorna. Mängden eld som Wizkid släpper ut på scenen är dock tillräckligt för att värma halva Slottsskogen, trots att ljudet var lite skakigt stundtals. Hans explosiva show känns som en kompensation för fiaskot 2018 och när han river av hits som ”Essence” och Drake-klassikern ”One Dance” mitt i infernon av pyroteknik är det nog många som förlåter.

Håll koll på dopest.se för vår rapportering från dag 2 imorgon! Missa inte heller spelschemat HÄR.