Kendrick Lamar till Playboi Carti: Här är rapparna som varit XXL Freshmans

Under måndagen den 24:e juni 2024 avslöjades 2024 års upplaga av XXL Freshman Class, listan på de rappare som den amerikanska plattformen XXL anser ha störst potential att slå igenom till mainstream inom det kommande året.

Listan har pågått sedan 2007 (med undantag för 2008) och har träffat både högt och lågt i sina förutsägelser. Vi har samlat några av de största namnen som medverkat på listan genom åren, med fokus på de som fick en framgångsrik karriär även långt efter sitt deltagande. Regeln som gäller är ett namn per år, för att hålla listan till en någorlunda rimlig längd.

Boosie (2007)

Idag är han kanske mest känd för sina ändlösa rants på X, Instagram och allt däremellan, men Boosie aka Lil Boosie eller Boosie Badazz var en gång i tiden en av världens hetaste rappare. Med hits som ”Wipe Me Down” tillsammans med Webbie och egna ”Set It Off” klev Boosie ut från söderns underground till rappens stora scener under 2006 och 2007 vilket landade honom på den första XXL Freshman-listan någonsin. Inte många andra namn höll sig relevanta efter listan utöver Boosie, Lupe Fiasco och Plies, ett intyg på att han åtminstone hållit någon form av relevans.

Kid Cudi (2009)

Han har kallats för ledaren av sin generation av mer melodiösa och experimenterande rappare och på XXL 2009 var Kid Cudi definitivt det största namnet. Det stora genombrottet samma år med debutalbumet Man On The Moon: The End Of Day certifierade hans stjärnstatus som lärling till Kanye West och under de kommande 15 åren har Kid Cudi blivit en ikon inom såväl musik som skådespeleri och mode. Några ”honourable mentions” från detta års klass inkluderar Wale, Currensy och B.o.B.

J. Cole (2010)

Som den första av ”The Big Three” att vara med i XXL Freshman Class har J. Cole definitivt bara fortsatt uppåt efter 2010. Han hade precis börjat bubbla efter en rad framgångsrika mixtapes och en gästvers på ”A Star Is Born” med hans stora idol Jay-Z. Att Cole är en av de största alumnerna av alla XXL Freshmans är inte en åsikt, det är ett faktum. Det ska dock kommas ihåg att denna årskull även innehöll legender som Nipsey Hussle, Freddie Gibbs, Big Sean och Wiz Khalifa.

Kendrick Lamar (2011)

Som han själv sa det i början av den historiska 2024-beefen: ”F*ck the big three, it’s just big me”. Året efter Cole var det Kendricks tur att kliva in i rollen som Freshman, något han gjorde på ryggen av en rad singlar under sin pånyttfödelse från tidigare artistnamnet K-Dot. Det hyllade albumet Section.80 släpptes den sommaren och resten är, som man säger, historia. Andra stora namn på listan 2011 inkluderade Mac Miller, Meek Mill, YG och Lil B.

Future (2012)

Det är lätt att glömma idag men när Future blev en XXL Freshman 2012 var hans autotune-tunga stil och låga fokus på lyrik något som de flesta inom hiphopen såg ner på. Innan termen ”mumble rap” ens hade myntats blev nykomlingar som Future och Migos ofta drivna med av rap-purister som dissade deras okonventionella stilar. 12 år senare har spelplanen vänts upp och ned, något Future är en av de vi har att tacka för. På listan detta år fans även namn som Danny Brown, French Montana, Machine Gun Kelly och Iggy Azalea.

Travis Scott (2013)

Det är lätt att glömma att Travis Scott inte alltid varit den obeskrivligt stora världsartisten han är idag. När han valdes som Freshman 2013 var det hyllade debutalbumet Rodeo fortfarande två år bort och Scott var endast känd för sin debut-EP Owl Pharaoh samt hans roll som lärling till Kanye West, någon han bland annat producerade åt på album som Yeezus. Hans freestyle och cypher-vers under årets Freshman Class vittnar om hur annorlunda Scotts stil var för över ett årtionde sen, även om hans stjärnstatus redan då skiner igenom i en stark uppsättning som bland andra innehöll ScHoolboy Q, Logic, Joey Bada$$ och Chief Keef (som inte medverkade i pressmaterialet då han satt häktad)

Lil Durk (2014)

Året efter Chief Keefs semi-deltagande i Freshman Class var det dags för en annan av Chigago-drillens största namn att ta scenen. Lil Durk är idag en av världens största rappare och under 2012-2014 var han en av världens mest lovande rappare. Åren däremellan var något av en lågperiod för Durk, men hans vilja att fortsätta framåt och än idag hålla sig relevant är ett testamente till den hårda arbetsmoral som formades inom honom i ”Chiraq”. På listan 2014 fanns även Chance the Rapper, Ty Dolla $ign (vars XXL-freestyle nyligen gått viral) och Kevin Gates.

Vince Staples (2015)

Idag är Vince Staples mycket mer än en artist. Han har sin egen tv-serie, han har varit programledare och han har gjort reklam för stora märken som Sprite. Hans musikkarriär är dock lika hyllad av fans och kritiker som den var 2015, när han slog igenom med albumet Summertime 06. En av sin generations allra unikaste röster och möjligen den enda ur årskullen 2015 som fortfarande är stor tillsammans med Goldlink, då namn som Fetty Wap, Dej Loaf och OG Maco snabbt föll av.

Hela 2016

Okej, vi sa att regeln var en rappare per årskull, men detta är ett undantag. 2016 är den årskull av XXL Freshman Class som ingen missade och den som gjorde listan till ett globalt fenomen. Om du inte redan sett den legendariska första cyphern med Denzel Curry, Lil Uzi Vert, Lil Yachty, 21 Savage och Kodak Black är det ett måste. Den är en del av modern hiphop-historia.

Playboi Carti (2017)

När man kollar in Playboi Carti anno 2024 är den flexande mumble rap-frontfiguren från 2017 när oigenkännlig. När Carti slog igenom på Soundcloud under mitten av 10-talet blev han, likt idag, ett fenomen vars fans lyfte honom till en nästan kultlik status. Hits som ”Broke Boi”, ”Magnolia” och ”wokeuplikethis*” avlöste varandra fram tills debutalbumet 2017 och trots sina bristande freestyle-skills var Carti redan då en superstjärna. Han delade dock listan med en rad andra stjärnor, inklusive A Boogie With Da Hoodie, Aminé samt de bortgångna XXXTentacion och PnB Rock.

Trippie Redd (2018)

I en lista som innehöll några av de största namnen från Soundcloud-eran har Trippie Redd lyckats hålla sin karriär vid liv, till skillnad från Lil Pump, Smokepurpp, YBN Nahmir och BlocBoy JB. Tillsammans med JID och Ski Mask The Slump God har Trippies unika röst och flow gett honom en plats i flera år av spellistor världen över, en imponerande insats med tanke på hur många från hans generation klarade sig.

Megan Thee Stallion (2019)

Meg har gått från klarhet till klarhet sedan hon medverkade i Freshman Class 2019, då superhits som ”WAP” med Cardi B fortfarande var en bit bort vid tidpunkten för listan. Hennes ohämmade texter, direkta flow och karisma certifierade henne som den största stjärnan på listan, även om den också innehöll namn som DaBaby, Cordae, Rico Nasty och Gunna (som inte medverkade i varken bilder eller videos).

Baby Keem (2020)

2020 var det tänkt att Pop Smoke skulle medverka på listan, men på grund av hans tragiska bortgång i början av året valde XXL att inte inkludera New York-rapparen. Hade han varit med hade det gått att argumentera för att hans korta men legendariska karriär skulle vara listans största, men i hans frånvaro går den rollen till Baby Keem. Vid denna tidpunkt hade Keem började slå sig fram genom en rad framgångsrika mixtapes och trots att han är Kendrick Lamars kusin var det inget han flexade med förens hans egen karriär tog fart och de började göra musik tillsammans. Här visade han sin talang med pennan, vilket stack ut i en generation som innehöll rappare som Polo G, NLE Choppa, Jack Harlow, Latto och den bortgångna Lil Keed.

DDG (2021)

Från Youtuber till rapstjärna. Det är få som lyckats göra den resan och klarat det, men DDG är ett av undantagen. Idag har han kanske återgått till att vara mer känd för sitt förhållande med Halle Bailey, men 2021 var han på väg upp från den stora singeln ”Moonwalking in Calabasas” och stack ut ur en årskull som även innehöll Flo Milli, Pooh Shiesty och Coi Leray.

Babytron (2022)

2022 är ett svårt exempel, då ingen av artisterna på listan slagit igenom i mainstream. SoFaygo (signad till Travis Scott), Nardo Wick (känd för virala ”Who Want Smoke?”) och Cochise (stort underground-följe) är några av namnen som skulle kunna singlas ut här, men Babytron tar ändå platsen för sitt unika flow, uppfinningsrika texter och roll i Detroits uppgång inom amerikansk rap.

Central Cee (2023)

En av endast två brittiska artister som varit med på listan genom åren tillsammans med Stefflon Don (2018) är världsstjärnan Central Cee. Det var bara förra året som han deltog i listan, men 2024 har inte hans karriär visat några tecken på att stanna då han släppt virala hiten ”Band4Band” med Lil Baby som en stor höjdpunkt. Andra namn på listan värda att nämna inkluderar Rob49, Glorilla och Luh Tyler.