Yasin överklagar sin dom till Högsta domstolen

”I det nu aktuella fallet kan inte telefonen i sig användas för att genomföra ett människorov”

I december frisläpptes Yasin efter att han sommaren 2021 dömdes till 10 månaders fängelse för förberedelse till kidnappning av en känd svensk artist 2020. Yasin blev dock inte frikänd från anklagelserna utan är fortsatt dömd.

Yasin har hela tiden hävdat att han är oskyldig, och har även överklagat domen i Hovrätten. Den 18 februari kom dock Svea hovrätts dom. De valde att stå fast vid både den tidigare domen och straffet.

Nu väljer Yasin att överklaga domen till Högsta domstolen - för att helt frikännas från förberedelse till människorov. Yasin är dömd för att ha medverkat i ett misslyckat kidnappningsförsök. Då ska en Encrotelefon ha använts för att försöka planera kidnappningen. Yasin har erkänt att han hade en Encrotelefon, men nekar till brott. Han menar bland annat att den Encrotelefon han hade - inte kan ses som ett hjälpmedel i en kidnappning.

Yasins advokat Frida Wallin har skickat in överklagan till Högsta domstolen. Wallin menar att det inte finns ett tillräckligt tydligt samband mellan hjälpmedlet (Encrotelefonen) och genomförandet av det planerade brottet. Encro är en relativt ny krypterad tjänst som rätten fått insyn i - och förra hösten underkände HD en Encrotelefon som hjälpmedel i ett annat rättsfall.

I det nu aktuella fallet kan inte telefonen i sig användas för att genomföra ett människorov”, meddelar Frida Wallin.

Om Högsta domstolen kommer göra en omprövning återstår att se. Håll koll på Dopest.se för uppdateringar.