Yasin

Yasin, Yasin Byn, YasinTheDon

  • MMusik
  • Profile
  • Nationalitet:Sverige
  • Ålder:21
  • Fält:Hiphop

Yasin Abdullahi, Yasin, Yasin Byn, YasinTheDon, har växt till att bli en av de mest erkända rapparna i Sverige. Hans karriär startade 2016 när han och hans vänner (bland annat Jaffar Byn) från Rinkeby började rappa och släppa freestyles under kollektivet Byn Block Entertainment, vilket sedan utvecklades till Ghetto Superstars. Det stora genombrottet kom med låten "Trakten Min" ft. Z.E, Dree Low och Jaffar Byn, som nu klassas som en ikonisk track inom svensk hiphop. Yasin igenkänns även för låtar som "Stäcka", "Chicago" och "Kevin Gates".

Handen Under Mona Lisas Kjol (PT:1)

I december 2019 släppte Yasin sin comeback-singel "DSGIS (Det som göms i snö)" - detta en vecka efter han frigetts från sitt över 2 års långa straff (ca 1 år avtjänat) för grovt vapenbrott. Kort därefter släpptes den efterlängtade EP:n Handen Under Mona Lisas Kjol (PT:1). En EP som snabbt skulle kallas "Årets julklapp" där samtliga spår tog sig in på topplistan samtidigt. EPn har 6 låtar och innehåller också singeln "XO" som gästas av Dree Low. Längtan efter en PT:2 växte snabbt men fansen skulle dock lämnas väntandes. Natten till nyårsafton samma månad kom nyheten att en svensk rappare gripits misstänk för mord - rapparen var Yasin.

Mordmisstänkte Yasin Byn frisläppt från häktet

Natten till Nyårsafton sköts en 20-årig man i Rinkeby. I samband med mordet greps 7 personer, och 3 kom senare att häktas. En av de häktade personerna var artisten och rapparen Yasin Abdullahi, mer känd som Yasin Byn, som även var nära vän till offret. Efter tre månaders häktningstid frikändes Yasin, som var den sista frihetsberövade misstänkta, enligt kammaråklagaren.

Under sin tid i häktet har Yasin Byn flera gånger överklagat tingsrättens häktningsbeslut. Ett av hans argument var just att offret var en av hans bästa vänner. ”Åklagaren har inte presenterat någon som helst tänkbar motivbild”, berättade Yasin via sin advokat Frida Wallin i samband med en överklagan till hovrätten. Ett av motiven till häktningen ska ha varit Yasins misstänkta roll i det kriminella gänget "Shottaz" då polisen haft misstankar om att mordet var en kriminell uppgörelse. Trots att han nu är frikänd, meddelar kammaråklagaren Alexandra Bittner att: "samtliga är fortsatt misstänkta för brott".

Kan vi förvänta oss mer musik från Yasin?

Sedan Yasin frigavs från häktet i mitten av mars 2020 har han hörts på Dree Lows singel "SIG SAUER" från Flawless 2 tillsammans med Greekazo. Någon egen musik återstår dock att släppas. Kanske är en del två utav Handen Under Mona Lisas Kjol påväg?