Yasin

Yasin, Yasin Byn, YasinTheDon, twogunkid163

  • MMusik
  • Profile
  • Nationalitet:Sverige
  • Ålder:19981101
  • Fält:Hiphop

Yasin Abdullahi Mahamoud, Yasin, Yasin Byn, YasinTheDon eller @twogunkid163 har växt till att bli en av de mest erkända rapparna i Sverige. Hans karriär startade 2016 när han och hans vänner (bland annat Jaffar Byn) från Rinkeby började rappa och släppa freestyles under kollektivet Byn Block Entertainment, vilket sedan utvecklades till Ghetto Superstars. Det stora genombrottet kom med låten "Trakten Min" som nu klassas som en ikonisk track inom svensk hiphop. Några andra av Yasins mer välkända tidigare låtar är "Mina Trakter" ft. Z.E & Dree Low, "Chicago" och "Kevin Gates".

2019: Handen Under Mona Lisas Kjol (PT:1)

I december 2019 släppte Yasin sin comeback-singel "DSGIS (Det som göms i snö)" - detta en vecka efter han frigetts från sitt över 2 års långa straff (ca 1 år avtjänat) för grovt vapenbrott. Kort därefter släpptes den efterlängtade EP:n Handen Under Mona Lisas Kjol (PT:1). En EP som snabbt skulle kallas "Årets julklapp" där samtliga spår tog sig in på topplistan samtidigt. EPn har 6 låtar och innehåller också singeln "XO" som gästas av Dree Low. Längtan efter en PT:2 växte snabbt men fansen skulle dock lämnas väntandes. Natten till nyårsafton samma månad kom nyheten att en svensk rappare gripits misstänk för mord - rapparen var Yasin.

2020: Mordmisstänkte Yasin Byn frisläppt från häktet

Natten till Nyårsafton sköts en 20-årig man i Rinkeby. I samband med mordet greps 7 personer, och 3 kom senare att häktas. En av de häktade personerna var artisten och rapparen Yasin Abdullahi, mer känd som Yasin Byn, som även var nära vän till offret. Efter tre månaders häktningstid frikändes Yasin, som var den sista frihetsberövade misstänkta, enligt kammaråklagaren.

Under sin tid i häktet har Yasin Byn flera gånger överklagat tingsrättens häktningsbeslut. Ett av hans argument var just att offret var en av hans bästa vänner. ”Åklagaren har inte presenterat någon som helst tänkbar motivbild”, berättade Yasin via sin advokat Frida Wallin i samband med en överklagan till hovrätten. Ett av motiven till häktningen ska ha varit Yasins misstänkta roll i det kriminella gänget "Shottaz" då polisen haft misstankar om att mordet var en kriminell uppgörelse. Trots att han nu är frikänd, meddelar kammaråklagaren Alexandra Bittner att: "samtliga är fortsatt misstänkta för brott".

2020: 98.01.11 & More To Life

Under våren 2020 släppte Yasin debutalbumet "98.01.11" med hit-låtar som "Young N Heartless" och "Hiphop N RnB". Plattan består av totalt 10 spår, och inkluderar bland annat den tidigare släppta "Workin" som fick en tillhörande musikvideo. Gästinhopp hörs från Asme på spåret "Chris Tukker" och Aden på "Source". För produktionen står Amr Badr, KJTzino Beats och Elai. Som många säkert redan gissat står albumtiteln 98.01.11 för Yasins födelsedatum.

Plattan är en hel berättelse - från det inledande, kaxiga spåret "Spiderman (Intro)" till den sista, mjuka och hoppfulla "Drownin". Han hörs reflektera om den livsstil han levt och trots att han fortfarande är ung har han gått igenom mer i livet än de flesta. Albumet rymmer allt från rykten, misär och folk som vill se honom falla till kärlek och hopp. Han har fått kämpa mot sina demoner, och lärt sig gå med dem. "Jag har försökt överleva nu så länge jag har nästan glömt bort hur det var att leva", säger Yasin på "Think about It".

Senare under året släpptes ännu ett album: "More To Life". Trots en engelsk albumtitel, och många smakprov från den då växande karriären i London, erbjuder skivan svenska låttexter. Vi hör igenkännbara produktioner från svenska Amr Badr, som även producerade på föregående plattan, samt ett flertal nya internationella namn. I det genomgående temat på albumet hörs referenser från den brittiska scenen, med melodiska refränger och engelskt slang. Skivan tycktes dela publiken i två fack - den som uppskattar det nya soundet, och den som suktar efter det gamla. Oavsett smak så kvarstår Yasins största talang - hans känsla för låttexter. Genom skivans gång leker han med charmiga rim och referenser, och lämnar aldrig lyssnaren uttråkad.

2022: DEL TVÅ och fler EP:s

Efter en längre tid i fängelse kom Yasin tillbaka med en uppsjö av ny musik under 2022. Bland höjdpunkterna kan man räkna den passande namngivna "ep med e4an", collab-EP:n "six v's" med norska producenten ORIO och medverkan i legendariska engelska radioprogrammet "Fire In The Booth" tillsammans med bland andra Headie One.

2023: PISTOLER POESI OCH SEX

Det senaste albumet "PISTOLER POESI OCH SEX" släpptes i februari 2023 efter singlarna "Nordvästra", "Hoodrich" och "Nånting I Luften". Inför albumets release snackade även DOPEST med Yasin om hans kreativa process, inspirationer och syn på sitt nya liv som pappa i ett avsnitt av "DOPEST Vem är:".