• Foto: Spotify
  • Foto: YiGZAW

YiGZAW framför ”Treasure” i Songland på SVT

Får presentera den känslosamma låten för Jireel, den släpps även samtidigt officiellt som singel på streamingtjänster

Skånerapparen Yonas YiGZAW har grindat på den svenska musikscenen i mer än fem år, en resa som tog sin början med singeln "Shawty" 2018. Som en del av kollektivet Fugitive Familia har han skapat sig en karriär som självständig artist som fortfarande är i full blomning.

Songland är den senaste tv-satsningen från SVT som går ut på att låta mindre etablerade artister få framföra sin musik för större namn inom branschen, varav varje avsnitt har en specifik artist i fokus som artisterna ska skriva för. I det senaste avsnittet är Jireel huvudpersonen och bland de tre låtskrivare som får chansen att presentera sig får vi höra YiGZAW, som imponerar på juryn med sin känslomässiga text i nya singeln "Treasure".

"Denna låten beskriver dagarna under uppväxten med min familj, mer specifikt med morsan under de mindre bra förhållandena i vår familj. Den är personlig på det sättet att den tar mig tillbaka i memory lane under av hur livet för mig såg då, innan musiken började överhuvudtaget och hur min mamma uppfostrade oss, något som jag är enormt tacksam för idag", säger YiGZAW själv om låtens betydelse.

Under 2022 släppte YiGZAW debutalbumet "Ett steg bak, två steg fram" som visade på artistens unika sätt att skriva texter. På albumet behandlas ämnen som ifrågasättande av dagliga vanor, överstimulans i en impulsstyrd värld och vad det innebär att ta steg tillbaka i livet för att erhålla större framgång för framtiden.

Allra senast släpptes singeln "Napoleonkomplex (Freestyle)" och medverkan i Songland samt att "Treasure" släpps som sin egen låt är nästa steg på ett spännande 2023 för artisten, som dessutom teasar ett konceptalbum.

"Jag jobbar nu på ett kommande konceptuellt album där man får ett större 360 perspektiv om min bakgrund inom musiken, rötter, kulturen jag kommer ifrån och ett bredare perspektiv än bara hiphop/RnB. Jag vill revolutionera synen på termen "independent artist"

Vinnaren av Songlands fjärde avsnitt blev ingen mindre än Naomi Vaughn, som även fick vara feature på låten "Tell Your Friends" med Jireel.

Du kan kika in avsnittet på SVT Play HÄR samt lyssna in hela "Treasure" i DOPEST Playlist på Spotify nedan!