• Hur "Dream Track" skulle kunna se ut. Foto: Youtube
  • En visualisering av AI-koden bakom det musikaliska arbetet. Foto: Youtube

Youtube testar AI med nya verktyg för musik

Flera världskända artister medverkar i experiment där du kan göra AI-låtar med deras röst, samt göra din egen till instrument

Youtube har nu hoppat på AI-tåget med en rad nya experiment som gäller deras Shorts. Genom olika AI-verktyg och funktionen Dream Track vill de nu ge möjligheten att kika in i framtiden av musik både själv och tillsammans med några av världens största artister.

Dream Track i YouTube Shorts drivs av Google DeepMinds mest avancerade musikgenereringsmodell, Lyria. I experimentets inledande fas vill de utforska hur teknik kan främja djupare kontakter mellan artister och kreatörer. Nio världsartister, däribland Alec Benjamin, Charlie Puth, Charli XCX, Demi Lovato, John Legend, Papoose, Sia, T-Pain och Troye Sivan, har valt att samarbeta med Youtube för att forma framtiden för AI inom musik.

Under testfasen arbetar de med en utvald grupp amerikanska kreatörer och ger dem möjlighet att skapa unika 30-sekunders ljudspår för sina Youtube Shorts. Genom att skriva in en idé i verktygen och välja en deltagande artist får kreatörerna ett originalspår med den AI-genererade rösten, likt de låtar från bl.a Drake & The Weeknd som debatterats frenetiskt sedan AI började bli stort.

Med hjälp av artisterna och ännu fler människor inom musikbranschen har de även jobbat med att utveckla AI-verktyg som tänjer på gränserna för vad som kan vara möjligt med digitalt musikskapande Tänk dig till exempel att du kan skapa ett nytt gitarriff bara genom att nynna på det, då din röst förvandlas till instrumentet.

Mer information om experimenten lär dyka under det kommande året, då de fortfarande håller på att utvecklas. Håll utkik på dopest.se framöver för mer!