Youtubes krav: Berätta om du använder AI eller bli avstängd

Nya regler & verktyg ska hjälpa tittare att identifiera vad som är verkligt och inte – så fungerar det nya systemet

Inom i stort sett varje aspekt av den teknologiska världen har AI varit det hetaste diskussionsämnet under en de senaste två åren. Detta har självklart även sipprat in i underhållningsbranschen, där tekniken bland annat använts för att efterlikna artister som The Weeknd & Drake.

I ett blogginlägg avslöjar nu Youtube att de har bestämt sig för att ta i med hårdare tag gällande användandet av AI på deras plattformar. Enligt nya regler måste nu kreatörer specificera om de använder AI, annars riskerar de att straffs med borttaggning av videos eller till och med avstängningar.

”Skapare som konsekvent väljer att inte avslöja denna information kan bli föremål för borttagning av innehåll, avstängning från YouTube Partner Program [för delning av annonsintäkter] eller andra påföljder”, Jennifer Flannery O’Connor & Emily Moxley, Vice Presidenter för produkthantering på YouTube.

De förtydligar dock att inte allt innehåll som använder sig av AI kommer att tas bort. Videos som till exempel är helt och hållet animerade med hjälp av AI kommer inte att flaggas, utan det gäller snarare ”realistiskt innehåll”. Exempel på realistiskt innehåll är sådant som ”tittarna lätt han förväxla med en verklig person, plats eller händelse”.

”Allt innehåll kommer inte att tas bort från YouTube, och vi kommer att ta hänsyn till en mängd olika faktorer när vi utvärderar dessa förfrågningar. Sådana faktorer kan vara om innehållet är parodi eller satir, om personen som gör begäran kan identifieras på ett unikt sätt eller om det handlar om en offentlig tjänsteman eller kändis, i vilket fall det kan finnas en högre ribba”, utvecklar O’Connor och Moxley.

De nya verktygen och reglerna trädde i kraft direkt när blogginlägget publicerades under tisdagsförmiddagen den 19:e mars 2024.