• Foto: Z.E via Instagram

Z.E är tillbaka med albumet ”BRÅTTOM I STOCKHOLM”

Efter ett tyst 2023 överraskade Tenstarapparen med ”Go Fast” i veckan, nu kommer ett helt nytt album med 10 spår

Z.E har blivit synonym med modern svensk hiphop. Som en av förgrundsfigurerna i den nya vågen av kaxig och våldsam rap som dök upp under det sena 10-talet pumpade Tenstasonen ut hits som "74 Bars", "Positiv" och "KLICK" (med Thrife & Nigma) inom loppet av knappa 12 månader.

Åren därefter fortsatte han hålla foten på gasen och utöver flera singlar och en hyllad roll som Dani i säsong 1 av "Snabba Cash" har vi även fått albumen 10 STEG FÖRE (2020) samt HELLRE DÖD ÄN FATTIG (2021) under 20-talet. Slutet av 2022 bjöd på EP:n Papper&Bläck med 01an, men sedan dess har det varit ovanligt lugnt från Team Platina-sidan.

Foto: Team Platina

Återkomsten med nya albumet BRÅTTOM I STOCKHOLM blir därför extra kraftfullt med tanke på att Z avslöjade albumet och släppte enda singeln "Go Fast" med Lusse samma vecka som releasen. Projektet är nästan helt producerat av HKMadeIt förutom "94" (F.O:G) & "Tip Top" (Miki The SkyKid & Habz). Lusse gästar även på fyra av tio spår och den unga rapparen är albumets enda feature.

En så pass koncentrerat lista av credits på albumet reflekterar den raka och fokuserade energi Z.E bjuder på över de tio hårdträffande spåren. Hans ordlekar och blixtsnabba spottande har inte tappat farten sedan sist och den allt mer dansinfluerade produktionen matchar tempot. "Tip Top" är en standout som med sina vassa synthar och franska kicks visar upp ett sound som Z.E inte utforskat särskilt mycket tidigare, men som han definitivt har känslan för.

"Tillbaka Till Rap" med Lusse och "94" är två spår som ställer in signalen på mer bekanta, mörkare ljudbilder. Från de iskalla drill-tonerna på den förstnämnda och de west-coastiga basslingorna på den andre, här får vi höra en Z i de ljudmässiga miljöer han är som allra mest bekväm. BRÅTTOM I STOCKHOLM är en blandning av nytt och gammalt från rapparens repertoar, en stabil return to form som dessutom introducerar det intressanta namnet Lusse till en bredare publik.

Lyssna på "BRÅTTOM I STOCKHOLM" på Spotify!