7 ikoniska Zlatan-moments i landslaget

Efter avtackningen på Friends Arena har vi samlat några av de mest minnesvärda stunderna från Zlatans 22-åriga karriär i blågult

Under en träningsmatch mot Serbien på lördagen den 8:e juni 2024 tackades Zlatan Ibrahimovic av för sina insatser i det svenska herrlandslaget i fotboll. Han hyllades av fansen och höll även ett känslosamt tal, där han tackade för stödet bara som Zlatan kan.

För att hylla den största någonsin inom svensk fotboll har vi samlat 7 av Zlatans mest ikoniska ögonblick i det svenska landslaget, utan inbördes ordning:

Debut och nationalsångsnervositet

Den 31:e januari 2001 debuterade en 19-årig Zlatan för Sverige i en match mot Färöarna, som ovanligt nog spelades i en inomhushall i Växjö. Matchen var en del av det Nordiska Mästerskapet, ett koncept som spelades för den tredje och sista gången under det året. Efter matchen intervjuades Zlatan om debuten och han svarade lugnt och sansat om möjligheten att visa upp sig. En sak hade dock gjort honom lite extra nervös, då han erkände att han inte kunde nationalsången.

Zlatans packning till VM 2002

Inför VM i Sydkorea/Japan 2002 var en doldis med i den svenska truppen: En 20 år gammal Zlatan som precis gjort sin första säsong i Ajax. Redan här hade han blivit något av en citatmaskin och när Patrick Ekwall (som vi kommer se mer av i listan) frågade Zlatan vad han packat i handbagaget fick vi en skön lista: Freestyle, tidningar och fotbollsskor(ifall de tappar bort hans resväska).

Klacken mot Italien

EM 2004 var, åtminstone i gruppspelet, en succé för Sverige. I en grupp innehållandes Danmark, Bulgarien och Italien tog Sverige förstaplatsen och den mest minnesvärda matchen av dem alla kom mot storfavoriterna Italien, som åkte ur turneringen som trea.

När de möttes i Porto tog Italien ledningen i första halvlek genom Antonio Cassano, en ledning de höll ända fram tills den 85:e minuten. Då klev Zlatan fram och skapade ett av de största ögonblicken i svensk fotbollshistoria, en klack så ikonisk att alla liknande rörelser framöver kallades för ”Zlatan-klackar”.

”Du luktar illa”

Zlatan och sportjournalisten Patrick Ekwall hade en relation som sträckte sig genom stora delar av deras respektive karriärer. Deras möten var ofta avslappnade och det var inte ovanligt att de skämtade med varandra, men ett ögonblick som fångades på kamera av misstag skulle komma att bli det mest välkända. Efter en landskamp småpratade de innan intervjun skulle starta, varav Zlatan säger: ”Vafan har du för parfym, du luktar illa!

Cykelsparken mot England

När den nya nationalarenan Friends Arena (numera Strawberry Arena) skulle invigas 2012 var det med en träningsmatch mot England. Zlatan bestämde sig för att krydda invigningen lite extra, genom att bjuda på en show som sällan skådats på en svensk fotbollsplan. Vinst med 4-2 och fyra mål från Zlatan avslutades med vad som utan tvekan är ett av de snyggaste mål någonsin, i alla kategorier, då Zlatan cykelsparkade in det fjärde målet från 25 meter.

Zlatan skickar Danmark till pension

I kvalet till EM 2016 låg Sverige i en play-off med de skandinaviska rivalerna Danmark. I den andra matchen på Parken, i Danmark, skulle det avgöras och det var självklart Zlatan som stod för avancemanget. Hans andra mål för kvällen (tredje i dubbelmötet) kom på frispark som pricksköt i målvaktens högra kryss och succén var ett faktum. Efter matchen gjorde Zlatan en legendarisk intervju där han svarade på att danska fans tyckte att han skulle gå i pension. Han sa då kallt att han istället ”skickade hela deras land till pension”.

VM i Qatar är 10 poäng

En av de sista ögonblicken som spelare i landslaget kommer från mars 2023, då Zlatan frågas om sitt besök i Qatar under VM 2022. Något förvånad över reporterns fråga svarar Zlatan att allt var ”10 poäng”, från maten till organisationen. Ett klipp som skulle komma att bli en meme på sociala medier under hela året.