1.Cuz belyser det dödliga våldet på singeln ”Skadad”

Se musikvideon här

Idag släpper 1.Cuz singeln "Skadad". Låten dök upp på YouTube med en tillhörande musikvideo, och kommer gå ut på Spotify inatt klockan 00:00. Vi hör honom leverera djupa och ärliga texter från hjärtat om den mörka värld han ser omkring sig. En värld där det kan bli så mörkt att han måste dämpa sorgen och demoner.

"Och nu min broder han är borta, jag har svårt att förstå" hör vi honom rappa inledningsvis. Vi kan bara spekulera kring att han syftar på artisten Einár som tragiskt mördades i en skjutning den 21 oktober. Han var en nära vän och kollega till 1.Cuz. Men det blir även en större symbol för alla de som förlorat livet i det dödliga våldet i Sverige.

Genom låten känner vi en frustration när han belyser hur många blundar för den nationella kris som pågår i landet, där det skett över 270 skottlossningar bara i år - med över 40 döda. Han belyser just detta i andra versen:

"Jag känner dom vänder kinden mot hela min postkod / Vaknar till bekymmer, ändå skyller dom på oss / Jag är inte på humör just nu / För många dör just nu / Vem är det näst på tur? / Ingen som vet, ba Gud"

Musikvideon, som är regisserad av Mogz är väldigt avskalad. Det ger istället utrymme för lyssnaren att verkligen ta in låttexten. Och budskapet är tydligt. Det är dags att sluta blunda för den nationella krisen som orsakar så väl död och våld - som trauma hos de kvarstående.

Se musikvideon till "Skadad" med 1.Cuz högst upp i artikeln!

Ett annat tips är att spana in dokumentären Våra barn dör - du hittar den här.