Einár

Från Katten i Trakten till störst i Sverige

  • MMusik
  • Profile
  • Nationalitet:Sverige
  • Ålder:17

En utav landets snabbast växande musikkarriärer äger 17-åriga rapparen Einár vars fullständiga namn är Nils Einar Grönberg. Einar släppte 2019 singeln "Katten i Trakten", och efter det har inget varit sig likt. Låten blev fort en snackis och debatterna om Einárs musik ledde till miljontals visningar och streams. Innan genomslaget hade han 2018 släppt debutsingeln "Duckar Popo", men det var med "Katten i Trakten" han nådde topplistorna. Med närmare en miljon lyssnare i månaden på Spotify gör det honom till en utav Sveriges största namn inom svensk rapp.

Einár släpper sin musik genom kollektivet SSTV (Southside TV) och har släppt låtar som "Fusk", "Min Nivå", "Drip 2 Hard" och debutalbumet Första Klass samt NUMMER 1. 2020 vann han priset för både "Årets Låt" (Katten i Trakten) på P3 Guld och två Grammis för kategorierna "Årets Hiphop" och "Årets Nykomling".

Född på Södermalm men uppväxt i Dalen

Något som ofta kommer på tal gällande Einár är hans uppväxt, som tycks vara uppdelad. Einár kopplas både till hans mamma Lena Nilsson och hennes karriär som svensk skådespelerska, samt till förorten Dalen som ofta hörs i Einárs musik. Att just en svensk 17-åring blivit ett utav "gangsterraps" ansikten utåt är något som har skapat, och fortfarande skapar, stora debatter.