Artikeln uppdateras kontinuerligt 

Under torsdagskvällen 22:50 larmades polis till Hammarby Sjöstad i Stockholm, efter larm om skottlossning. Vittnen ska ha hört flera skott avlossas. Polispatrullen ska då ha hittat en person skjuten utanför en port.

"När vi kom fram hittade vi en allvarligt skadad man utanför en port. Ambulanspersonalen gjorde livsuppehållande åtgärder på plats men mannens liv gick inte att rädda," sa Carina Skagerlind vid polisen i Stockholm.

Svensk rappare misstänks skadad

Enligt polisen ska den påträffade personen vara allvarligt skottskadad. Det ska senare under kvällen ha bekräftats att det rör sig om en tonårskille. Enligt rykten som cirkulerade på internet under kvällen, skulle det röra sig om en prisad, känd svensk rappare.

Misstänkt mordförsök

00:45 bekräftade polisen att tonårskille är avliden. Det är nu även bekräftat att det gäller en känd, svensk Grammisvinnande-rappare. En förundersökning om mord är inledd. Två svartklädda män ska ha setts fly tillsammans från platsen till fots enligt vittnesuppgifter. Enligt polisens förundersökning söker de nu efter flera gärningsmän. "Det vi jobbar med just nu är att det ska vara två män som ska ha setts lämna platsen springandes," säger Carina Skagerlind från polisen.

Ögonvittnen som observerat hela händelsen menar att tonårskillen mördats på nära håll, gärningsmannen ska ha skjutit från endast cirka en och enhalv meters avstånd.

Uppdatering 22 oktober 08:00 - Rapparen Einár död efter dödlig skjutning

Det är nu bekräftat att den bortgångna tonårskillen är den endast 19-åriga rapparen Einár, en av landets största artister. Hans riktiga namn var Nils Kurt Erik Einar Grönberg. Den bortgångna rapparen gjorde debut 2018 och har blivit en av de mest inflytelserika rösterna på Sveriges musikscen med Grammisvinster, miljontals streams - och en rad hyllade singlar, projekt och samarbeten. Hans stora genombrott kom 2019 med "Katten i trakten". Det är med stor sorg som den unga talangen lämnar oss. Våra tankar går ut till familj och anhöriga.

Einár i sällskap med två artister

Enligt uppgifter som framkommit idag ska Einár har varit i sällskap med två andra artister vid händelsen för mordet. Vilka det rör sig om är ännu okänt.

Ingen frihetsberövad

Händelsen utreds just nu som mord enligt polisen. Ännu finns ingen frihetsberövad för mordet. Vittnesförhör pågår i området. "Det finns personer som gjort observationer, som antingen observerat delar av skeendet eller hela," säger Ola Österling som är presstalesperson hos polisen. Området undersöks ännu av polisen och kriminaltekniker. "Teknikerna har gjort fynd på brottsplatsen som i framtiden kan visa sig värdefulla," säger säger Ola Österling. Även film från övervakningskameror undersöks.

Polisen uppmanar - sprid ej bilder på brottsoffret

Under natten har det spridits bilder på Einár från händelsen på internet och sociala medier. Vi uppmanar att inte dela bilder från händelsen av respekt till offret, familj och anhöriga.

Det kan även vara straffbart att sprida bilder eller filmer på en person som utsatts för brott, vilket kallas för olaga integritetsintrång. Straffet kan innebära böter eller fängelse i upp till två år.

2020 - Einár kidnappad

I april 2021 kidnappades Einár och utsattes för utpressning på tre miljoner kronor - av ett kriminellt nätverk i Stockholm. Människorovet blev otroligt uppmärksammat i media landet runt då det visade sig vara en del av en mycket större utredning kring det så kallade "Encromålet". En utredning som bland annat omfattade de svenska artisterna Haval och Yasin, medlemmar i kriminella nätverk samt en före detta ex-landslagspelare.

Einár var målsägande men valde själv att inte medverka i rättegången. I målet dömdes rapparen Haval till medhjälp till människorov. Rapparen Yasin dömdes också, men då för att i ett tidigare skede ha deltagit i en liknande plan till kidnappning - som dock aldrig blev av.

2021 - Einár grips misstänkt för inblandning i mordförsök

I oktober 2021 skedde en knivhuggning av en man på nattklubben Nosh and Chow i centrala Stockholm. Då greps Einár misstänkt för inblandning i mordförsök, tillsammans med en annan känd artist samt ytterligare en vän. De släpps senare på fri fot kort efter gripandet på grund av bevissvårigheter, men en händelsen utreds ännu som mordförsök.

Ska ha levt under hotbil

Einár ska länge ha levt under en hotbild. Dels efter kidnappningen 2020, som ledde till en rättegång mot rapparens vilja. Hotbilden tros även ha förvärrats efter den misstänkta inblandningen i mordförsöket i samband med knivskärningen på Nosh & Chow i Stockholm. Han ska efter det ha levt på skyddad adress. Einár var även kallas som målsägande i en rättegång i hovrätten nästa vecka.

Uppdatering 25 oktober 2021

Enligt nya uppgifter ska mördarna ha skjutit minst tio skott mot Einár. De ska ha använt två olika vapen. Skyttarna ska ej ha fokuserat på de två andra artisterna som var med Einár. Han träffades av två skott, ett i bröstet och ett i ansiktet.

Uppdatering 26 oktober 2021

Skyttarna ska enligt uppgifter ha fotograferat Einár kropp, efter att de kontrollerat att han var avliden. Gärningsmännens bild är ett av de foton som misstänks ha spridit på sociala medier. Vi uppmanar återigen att ej sprida dessa bilder. Polisens utredningsarbete fortsätter. Ännu är ingen gripen för mordet.

Beskjutna dagen innan

Enligt uppgifter till Expressen ska de två andra artisterna ha beskjutits redan dagen innan. Då när de befann sig i en studio i Sätra.

Einárs skyddade adress läckt

Einár hade sedan en tid tillbaka levt med skyddad adress, på grund av en hotbild. Hans skyddade adress finns med i en förundersökning från ett narkotikabeslag i mars 2021. Det är dock inte känt om  se om någon begärt ut handlingarna före dödsskjutningen eller vem som begärt ut de i så fall.