Foto: DOPEST/ArtByEsse

2M tillbaka med stenhård drill på uppföljaren ”Drillogi 2”

Mini-EP fyllt med bangers

2M tog sig in på scenen för över två år sedan, när han 2019 claimade svensk drill på EP:n SOS vol. 1. För knappt ett halvår sedan bröt den numera häktade artisten sin tystnad med ännu en speaker-knockande EP i form av Drillogi, som var fylld med bara hits. Idag är han tillbaka med uppföljaren Drillogi 2, som fortsätter på det råa sound han haft från start.

Från vår intervju med 2M, för över ett år sedan, kan vi nu se hur den svenska drill-scenen utvecklats. I intervjun kommenterade vännen och kollegan Ant Wan: "Han [2M] brukade sätta på drill way, way back! Vi sa till han: 'Bror vad fan lyssnar du på?'. Han sa: 'Vänta bara det här kommer bli stort". I och med dagens blomstrande drill-sound i Sverige kan man knappast säga att han hade fel.

Introt "On Me" öppnar med ett melankoliskt beat som består av gitarriff och stenhårda kicks samt rullande 808’s. 2M blandar melodisk rap på refrängen, med kalla bars i verserna - och gör det med utstrålning och självförtroende. Med tanke på den mörka sången på hooken kan man troligtvis ana att "On Me" blir mångas första val att skicka direkt till spellistan.

"Toxic" byter gitarrerna mot pianomelodier och kusliga röst-samples. Han ger oss en insikt in i kärlekslivet när han spottar känslosamma bars om en kvinna han håller kär.

"Hon sa kan vi tagga till stan, äta god mat, och dricka nåt gott? / För mig jag struntar i vilket så länge jag ser dig, för livet e' kort / Den här kvinnan förför mig, hon får mig skrika 'vilken kropp!'"

Därefter blandar han även in inslag av sång där han flyter på beatet som sällan innan. Något med rösten känns fyllt av sorg, och gör den utstickande stunden till en riktig höjdpunkt på EP:n.

"Oppboy" avslutar genom att fullständigt lämna ifrån sig den sorg, kärlek, och melankoli som de två andra spår introducerat. För fans av stenhård och rå drill, är detta inslag för er. Vi finner alla ingredienser till en banger: ett förlängt intro med massvis av shoutouts, en spooky och loopad röst-sample, samt givetvis knockande kicks och 808’s. På denna låt får vi inga melodiska delar, istället slaktar 2M beatet med hjälp och kalla bars, livlig elegans, och starkt självförtroende.

Lyssna på Drillogi 2 nedan!