”Jag måste berätta en sak”, säger Adel när vi sitter med honom på det lokala caféet i Husby. ”Jag minns en gång när jag satt i häktet. En nära vän satt framför mig, och Sigge(Z.E) satt till höger om mig. Jag la en text för dem och Sigge säger: 'Fett!'. Men, min barndomsvän, som satt i cellen framför, garvade åt mig och sa: 'Du har ingen flow. Gör aldrig det här igen'".

Tre singlar, en remix, och över 15,6 miljoner streams(på Spotify) senare, är det istället Adel som skrattar. Historien om rapparen är intressant. Vid ett flertal tillfällen har han påpekat att han känt sig som den sista personen i världen som skulle kunna tänkas hålla på med musik. Men, tro det eller ej, det är faktiskt inte särskilt konstigt. På mindre än ett år har Adel gått från att sitta i en fängelsecell - till att bli en av Sveriges mest streamade artister. Det var när han släppte singeln ”Skina”, i augusti 2017, som allt förändrades. Dopest fick en pratstund med Adel, aktuell med sin debut-EP Framtiden är blå.

Adel Husby Rappare Svensk hiphop framtiden är blå

Musiken började med ”lallish” på anstalten ... Nu sitter du här med över 15 miljoner streams på Spotify. Hur känns det?

Jag känner mig inte klar, jag har bara börjat. Jag har bara släppt tre låtar och en remix, sen har jag inte gjort mer. Men det kommer en massa. Min EP släpps nu. Efter det kommer ett album. Det är mycket som ska hända och mycket som ska göras. Det känns bra. Jag vill bara göra klart det här.

Vad är målet? Om du säger att det här bara är början, vad händer sen?

Mina mål är stora, jag vet inte vart jag ska börja. Jag har precis startat mitt skivbolag och det är en början. Jag vill göra mer än att vara artist i slutändan. Bygga upp andra artister och skapa karriärer. Det är något jag börjat kolla på redan nu. Jag har många bollar i luften. Jag skiner inte än, snart ska jag skina.

 

”Det är bara att radio och media inte tagit vara på vågen i Västerort. De väljer att blunda för rappare som mig, Z.E, och andra rappare häromkring.”

 

Trots att Adel ”bara” släppt fyra singlar inför den kommande debut-EP:n Framtiden är blå, har samtliga låtar fått ”EXPLICIT” stämpeln på Spotify. Husby-rapparen är inte känd för att vara den som håller tillbaka i sina texter.

Känner du att din musik begränsar dig?

Ja, ibland. Mitt mål är att alla ska lyssna på den musiken, precis som i USA där du kan släppa vad du vill och uttrycka dig hur du vill. Jag önskar också att få uttrycka mig precis som jag vill, och att människor ska lyssna på mina låtar som vanligt. Jag vet att min musik skulle kunna nå ut i en större utsträckning, det är bara att radio och media inte tagit vara på vågen i Västerort. De väljer att blunda för rappare som mig, Z.E, och andra artister häromkring.

Det är tydligt att lyssnarsiffrorna ständigt tickar på, och att intresset för artister som Adel och Z.E växer. Vi konstaterar att det kommit till en punkt där det inte längre går att blunda för dem. Såhär säger Adel om det: ”Det går inte, men ändå spelar de inte vår musik på radio. De spelar de mjuka låtarna men hiphopen är större än så. Det är lite hårt ibland ...”

Adel Husby Rappare Svensk hiphop framtiden är blå

I dag har du många fans, du når ut till en stor massa. Kan du känna att du måste tänka på vad du säger i låtarna?

Jo det är klart, men jag måste ändå hålla min autenticitet. Min originalitet. Det är en balansgång. Man ska inte förstöra sin image men samtidigt inte vara för grov heller, det är klart jag tänker på det. Jag har många barn som är fans, vilket jag uppskattar.

Han utvecklar:

Skulle jag börja ta bort och ändra i verser skulle inte låtarna vara vad dem är idag, och där tror jag på att saker och ting är menade att vara som de ska vara. Det är menat att jag skulle bli artist, att de saker som hänt mig skulle hända för att komma till den platsen jag är idag.

Gangstermusik som svänger

Adel har jobbat tätt ihop med producenten, låtskrivaren och artisten Simon Superti, som ligger bakom många hits. Relationen började redan innan musikkarriären och de har vid flera tillfällen beskrivit sin genre som gangster-pop.

Ni har kallet er genre för ”gangster-pop”, berätta mer om det!

Jag lyssnade en hel del på fransk musik. De rappar och sjunger om gangster-grejer men det svänger, det är poppigt. Jag försökte göra något liknande med Dree Low och det blev skitbra, ”Blå Linjen”, den är första låten på EP:n. Efter det kom ”Skina” till, och sen har det fortsatt. Jag har alltid bevisat att det inte är en engångsgrej utan att jag kan göra detta om jag vill göra det.

Du har nämnt att ”Skina” och ”Spring” egentligen inte är din typ av musik, stämmer det?

Jag gillar musiken, jag gillar låtarna, kvalitén, och soundet ... Annars hade jag inte gjort det. Men ... Det är inte mitt sound egentligen, jag har gjort det för att jag märker att folk gillar det. Jag kommer släppa en blandad EP, och jag kommer släppa ett blandat album, för jag vill nå ut till fansen som varit med från start! Man ska aldrig glömma bort dem, utan som sagt, behålla sin originalitet.

Vad är Adels musikstil? 

Trap.

Är det någon artist i Sverige du känner gör just "trap" bra?

Aa, Sigge(Z.E) han är duktig. 

Du släppte ”Skina” Remix med Kampferdrops, vilket var en minst sagt oväntad gäst. Hur kom det samarbetet till?

Det var mitt sätt att försöka nå ut till en bredare publik. De kom med förslaget och jag nappade på idén - och det blev en hit.

 

  • Foto: Dopest/Ollie Nordh
  • Dopest/Ollie Nordh
  • Dopest/Ollie Nordh

 

Adel är väl medveten om att han når ut till en stor massa och har en fanbase. Ibland är det svårt att tro att det gått mindre än ett år sedan genombrottet. För, även om siffrorna är höga på Spotify, håller de dessutom en jämn takt på YouTube. Musikkarriären har blivit "strictly business", som han uttrycker det.

Känner du någon press över att ständigt leverera?

Jag känner alltid press... Jag känner press men ingen stress!

Med ditt förflutna har musiken på sätt och vis gett dig en ny chans. Känner du att du har något ansvar över att vara en bra förebild?

Jag känner mig inte som en förebild. Jag vill bara vara mig och vara trevlig, glida lite på framgången, och förvalta den här situationen.

Vad vill du säga till ungdomar som halkat in på fel livsstil?

Att det finns bättre saker i livet. Livet handlar inte om en sak, jag trodde aldrig att jag skulle förändras. Man ska vara öppen för förändring och titta på möjligheter.

Musikvågen i Husby är större nu än någonsin, är det för att ni lyft upp varandra?

Alla är drivna och hungriga. Alla kör hårt och nöter på. Vi ser att de genererar pengar och vi är inte dem som är vana att "släppa mat". Vi bara äter och jagar.

4 spår på debut EP:n. "Kalas" är den första singeln, berätta lite om Framtiden är Blå

"Kalas" skrev jag på en anstalt. Jag brukade spotta den till min vän som var där och som alltid sa att det var en hit. Nu har jag spelat in den och det kommer en video till den också. "Blå Linjen", som nämndes tidigare kommer med de andra låtarna! Fyra starka låtar i sin helhet.

Adel har influerats av både fransk och amerikansk musik. Han konstaterar att han fortfarande jobbar för fullt i studion, och är mycket tydlig med att detta bara är början. Framöver kommer vi få höra fler trap-influerade låtar. Han har till exempel samarbetat med en tjej som heter "Yaz" - det senaste tillskottet i 5 stjärnor, Adels team. Det sista han säger till oss innan vi lämnar, är:

"Håll ögonen öppna, Framtiden är Blå..."