Foto: Dopest

Ant Wan bjuder in oss till ’Leylas World’ på nya albumet

“Det är bara februari och det är redan årets album”

“Det är bara februari och det är redan årets album” rappar Ant Wan självsäkert på “Shot Caller” från det dagsfärska albumet Leylas World. Liknande verser återfinns på “1942”: “I min platta det är ba gas / 2021, jag håller ingenting tillbaks”. Och självsäkerheten finns där med all rätt. Återigen lyckas Ant Wan med något som ytterst få svenska artister gjort - för tredje gången (eller fjärde om man ska räkna med WOW) levererar han en fullängdare som står stadigt på egna ben helt utan features. 

Leylas World är ett starkt konceptalbum. Det återspeglas i allt från texterna till estetiken i cover och visuals. Ant Wan tar lyssnaren med på en resa in i sin värld: 

“[...] Ni får ta del utav mina tankar och känslor. De inte mina framgångar som tagit mig hit, det har varit mina motgångar. Tack till alla som supportar min musik, ni betyder lika mycket för mig som min musik för er. Sprid kärlek och respektera alla människor. One people.” skrev han på Instagram i samband med att skivan gick live i natt. 

Efter succé med tidigare projekt som WOW, GHETTOSTAR och 724 fortsätter Ant Wan ständigt överraska sin hängivna fanbase. Med varje projekt tar han artisteriet till en helt ny nivå. Skivan Leylas World är producerad av skickliga NEZS Beats som genom sitt knivskarpa hantverk skapar en internationell ljudbild som är svår att likna vid något annat på den svenska hiphop-scenen just nu. Det kombineras med Ant Wans naturliga fallenhet för melodier och skickliga textförfattarskap. Det finns i princip inte en låt från albumet som vi inte skulle kunna quota. Vi hör referenser till fotboll, konstnärer, artister och bibliska figurer. 

 

“Det är bara februari och det är redan årets album”

 

Projektet har en övervägande kylig vibe som passar perfekt till den stundande vintersäsongen. Det finns dock några få undantag, likt “Malaika”, samt den tidigare släppta “No Love” - något varmare tracks som även kan gå hårt under övergången från vinter/vår till sommar. Leylas World inleds med just spåret “Malaika”, ett namn som betyder - ängel på både swahili och arabiska. Det är en varm kärlekslåt med dansanta men lowkey, underliggande takter. Vi hör Ant Wan berätta om den speciella personen som kan få hans hjärta att brinna, huvudkaraktären i hans saga …  Kanske är hon till och med svaret på meningen med livet? 

 

“Mannen, de här rapparna är bakom, de är ad-libs”

 

Skivan inkluderar även solklara bangers som “Magic”, “Dom Pérignon” och ”Shot Caller” På den förstnämnda “Magic” hör vi ett hårt flow över ett rått trap beat. Där får vi minnesvärda rader som: “Mannen, de här rapparna är bakom, de är ad-libs” och “Skickar långben med en kalle, det närmaste vi kommer Disney”. Hade klubbarna varit öppna hade den dansanta låten utan tvekan gått på repeat. På spåret  “Dom Pérignon” tar Ant Wans oss över havet till UK. Vi hör honom göra sin tolkning på Drill-genren som just nu växer stadigt i popularitet världen över. Han tar oss bort från det traditionella Drill-soundet och tillför en melodisk R&B-vibe. Även på den catchy "Shot Caller" finns lekfulla rader som sätter sig på hjärnan som: "Lämnar köttet blodigt, man kan tro att jag är Salt Bae" och "De är ba elever, dags att lyssna på the teacher"

I mitten av albumet finner vi titelspåret “Leylas World”. Den avskalade och något lågmälda låten lär bli en lyssnarfavorit - just eftersom den känns som en dörr på glänt till Ant Wans värld. En värld där det är en ständig dans mellan änglar och demoner. Låten känns som en summering av projektet. Med sin perfekta längd är det ett album som gör sig bäst att lyssna på från början till slut. Ant Wan bevisar återigen att han ständigt adderar nya levels till gamet - med ett sound som långsamt smyger sig bort från den svenska scenen mot en allt mer internationell stil.

Lyssna på Leylas World nedan - och missa inte att du hittar alla veckans släpp i Dopest Playlist. Håll även koll på Dopest efter en överraskning som kommer under dagen.