Vad är Apple Intelligence? – Allt om nya AI-satsningen

Spela in samtal, sammanfatta mailtrådar eller redigera bilder – Apple & Open AI har samarbetat för en banbrytande uppgradering

Under Apples årliga WWDC-event avslöjas nyheter kopplat till allt som har med Apples produkter, mjukvara och teknologiska framsteg att göra. Den största bomben på årets konferens var utan tvekan deras nya AI-satsning i samarbete med Open AI, skaparna av ChatGPT.

Apple Intelligence heter tekniken som ska revolutionera allt som har med Apple att göra. En av de största funktionerna som introduceras är Genmojis, möjligheten att skapa egna emojis från text eller bilder. Vi har gått igenom vad den funktionen innebär i en egen artikel, du hittar den HÄR.

Här är några av de största nyheterna som Apple Intelligence kommer att tillföra:

ChatGPT

I och med samarbetet med Open AI kommer Apple att integrera ChatGPT i iOS 18, iPadOS 18 och macOS Sequoia, så att användarna kan få tillgång till AI-chatten och dess funktioner på helt nya sätt.

ChatGPT kommer också att finnas tillgängligt i Apples nya systemomfattande skrivverktyg, som hjälper dig att skapa innehåll som passar för olika tillfällen. Med funktionen ”Compose” kan du be ChatGPT skapa bilder eller ändra bitar av texten till olika stilar. Om du till exempel skriver en presentation på varför ditt företag borde köpa in fler växter, kan ChatGPT hjälpa dig med att korrekturläsa texten såväl som att generera passande bilder.

Ett omfattande integritetsskydd säkerställer att alla användares IP-adresser är dolda, OpenAI kommer inte heller att lagra några förfrågningar från din IP-adress.  Siri kan använda ChatGPT:s expertis när det behövs. Om du till exempel frågar Siri vad du kan göra för mat med de ingredienser du har hemma, kan den fråga dig om du vill ta hjälp av ChatGPT för att hitta ett recept. Användare tillfrågas även om samtycke innan några frågor, dokument eller bilder skickas till ChatGPT, och Siri presenterar svaren direkt, du behöver inte gå in i en speciell app.

ChatGPT (som drivs av GPT-4o) kommer att finnas tillgängligt på iOS 18, iPadOS 18 och macOS Sequoia senare i år, då det rullas ut under hösten 2024. Användare av Apple-produkter med något av dessa operativsystem installerade kan komma åt den gratis utan att skapa ett konto, medans ChatGPT-prenumeranter kan ansluta sina konton för att få tillgång till betalda funktioner direkt i mobilen.

Enklare mail & meddelanden

Språk är överlag en av de stora fokuspunkterna för Apple Intelligence och det gäller inte bara dina egna texter i Pages. Nej, nu blir det även lättare att hålla koll på e-posg med Mails nya funktion ”Prioriterade meddelanden”, som lyfter fram brådskande mails från mängden. Detta kan vara middagsinbjudningar som har OSA samma dag eller boardingkort till flyget, nu drunknar de inte i alla mail utan lyfts istället upp.

Istället för att själv förhandsgranska de första raderna kan användare nu även se sammanfattningar av e-post utan att öppna dem. För långa trådar är relevanta detaljer nu tillgängliga med ett tryck, då AI:n sammanfattar det du behöver veta. Funktionen ”Smart Reply” erbjuder även snabba svarsförslag och identifierar frågor för att säkerställa att dina svar blir som mest effektiva.

Både för mail och sms kan du nu även schemalägga meddelanden, antingen till en eller flera personer. Detta är perfekt för inbjudningar, påminnelser eller annat som du vill se till kommer fram precis i rätt tidpunkt.

”Prioriterade notiser” visas även likt mail högst upp i flödet och visar de viktigaste notiserna på din enhet. Sammanfattningar gör det nu även möjligt för dig att skanna långa eller staplade notiser direkt på låsskärmen och lyfta fram viktiga detaljer, till exempel gruppchattar som du inte hunnit med att läsa igenom. För att hjälpa dig att hålla fokus finns även den nya funktionen ”Reduce Interruptions” som bara höjer kritiska meddelanden, som ett sms om tidig hämtning på dagis eller liknande.

AI kan skapa notiser åt dig från tidigare sms eller mail.

Spela in samtal

I apparna Anteckningar och Telefon ska alla användare nu nu spela in, transkribera och sammanfatta ljud. När en inspelning påbörjas under ett samtal meddelas deltagarna automatiskt, så du kan inte spela in i smyg. Efter samtalet genererar Apple Intelligence en sammanfattning för att hjälpa till att komma ihåg viktiga punkter. Perfekt om du fått en snabb genomgång för en shoppinglista eller kanske till och med ett viktigt projekt på jobbet.

Bilder

Alla som älskar att foton med sin iPhone kan vara lugna, Apple Intelligence har även stora nyheter för kameran och bilder-appen. Nu kan du enklare söka efter foton och videor med hjälp av funktionerna som ChatGPT infört. Du kan söka efter specifika minnen med hjälp av beskrivningar som ”Maya åker skateboard i en batikskjorta” eller liknande, så kommer AI:n att hjälpa dig leta upp den specifika bilden eller videon. Perfekt för dig som har tusentals bilder i kamerarullen.

När det kommer till redigering har en del stora nyheter även adderats. Det nya verktyget ”Clean Up” hjälper dig med att ta bort distraherande bakgrundsföremål i foton utan att ändra huvudmotivet. Det är helt enkelt en förbättrad version av urklippningen som redan finns, då den nu med hjälp av AI kan snygga till bilderna genom att fylla i hålen som lämnas av det utklippta. Spana in videon nedan för ett exempel på hur det fungerar.