Foto: Pressbild / Fédération Française de Football

Senatorn: ”Dra in Benzemas medborgarskap”

Vill även ta bort stjärnans Ballon D’or

Få spelare inom fransk fotboll har haft så många kontroverser kring sig som den 35-åriga anfallaren Karim Benzema. Från anklagelser av att ha utpressat lagkamrater till att vara inblandad i prostitution, har strikern hållit sig i världseliten och aldrig slutat göra mål på klubbnivå såväl som för sitt landslag.

Nyligen flyttade han från Real Madrid till Al-Ittihad i Saudiarabien, en av många ifrågasatta flyttar till Saudi Pro League under sommaren 2023. Tidigare har han även gått i pension från landslagsfotboll, vilket tecknar för att åren i Saudi lär blir hans sista inom professionell fotboll då han även krönte karriären med en Ballon D'or 2022. Om den franska senatorn Valerie Boyer får bestämma riskerar han dock att bli av med sitt pris, såväl som sitt medborgarskap.

Han hakar nämligen på ministern Gerald Darmanin med att anklaga Benzema för att vara kopplad till den (i Frankrike) terroristklassade organisationen Muslim Brotherhood. I ett pressuttalande som Marca tagit del av följer senatorn upp på minister Darmanins ord ogrundade påståenden om att Benzema skulle "sympatisera" med organisationen, då han genom X uttryckt sitt stöd för Palestina.

"En till en början symbolisk sanktion skulle vara att frånta honom Ballon d'Or. Slutligen måste vi begära att han förlorar sin nationalitet. Vi kan inte acceptera att en dubbel fransk medborgare, internationellt känd, kan vanhedra och till och med förråda sitt land på detta sätt", ska Boyer ha sagt i uttalandet.

Marca, CNN och andra stora mediehus har sökt Benzema och hans team för en kommentar utan framgång. Inga franska myndighetspersoner har heller utvecklat Boyer & Darmanins kommentarer. Artikeln uppdateras löpande.