Radiostation i USA vägrar spela Beyoncés countrymusik

Singlarna "TEXAS HOLD 'EM" & "16 CARRIAGES" släpptes under Super Bowl-helgen – nu anklagas en radiostation för rasism

Natten till måndag släppte Beyoncé två oväntade countrysinglar efter att ha teasat ny musik i en Super Bowl-reklam för Verizon. ”TEXAS HOLD ’EM” & ”16 CARRIAGES” är de två första singlarna från hennes kommande åttonde album act ii, som släpps den 29:e mars.

Country är en genre som debatteras frekvent i USA, då den historiskt sett haft ett stort problem med rasism sett till såväl innehåll som publik. Enligt rapporter är svarta artister dessutom till stor del frånvarande från genren och även i modern tid har artister som Lil Nas X uteslutits från Country-fokuserade radiostationer och även Billboard-listor. När Beyoncés nya singlar inte spelades på radio blev därför många fans upprörda, vilket visade sig på sociala medier.

En lokalstation från södra Oklahoma blev så pass bombarderade med frågor om Beyoncés senaste singlar att de gick ut på X för att bekräfta att singlarna läggs in i deras rotation. Detta efter att en användare på X hängt ut radiostationen för att ha nekat att spela hennes låtar när han önskade dem i ett mail.

Samma användare som skickade mailet öppnade även för diskussion kring den eventuella diskrimineringen, då han anklagade radiostationen för att vara rasistiska i ett separat inlägg. I kommentarsfältet varierar svaren. Några försvarar stationen och menar på att de har gjort ett ärligt misstag, då Beyoncé vanligtvis inte rör sig inom countrymusik. Andra drar paralleller till Lil Nas X-situationen och andra fall av rasism mot svart countrymusiker.

Beyoncé har inte kommenterat situationen.

Lyssna på ”TEXAS HOLD ’EM” på Spotify!