Billboard rapporterar – Tungt år för hiphop hittills

Den amerikanska list-makaren har inte haft en enda låt eller album från genren som etta under 2023, här är varför

När vi nu har passerat första halvlek för 2023 har hiphop vare sig nått toppen av Billboard Hot 100 singellistan eller Billboard 200 albumlistan. Med tanke på genrens (under 10-talet) nyfunna dominans på den internationella scenen i allmänhet och den amerikanska i synnerhet är det ett rejält trendbrott. I början av juni förra året hade till exempel redan sex olika rappares album nått första plats: Gunna, Lil Durk, Tyler, The Creator, Pusha T, Future och Kendrick Lamar.

Vad detta beror på kan diskuteras djupt och länge, men Billboard själva har presenterat några anledningar som de tror kan ha bidragit till fallet. Främst nämner de en brist på stora projekt som en avgörande anledning. I början av förra året översvämmade hiphopens tungviktare listorna med en mängd album. I år har vi visserligen sett Lil Durk släppa Almost Healed och NBA Youngboy Richest Opp, men deras musikaliska (och riktiga) beef har helt enkelt inte samma mainstream-känsla som Drake eller Kendrick.

De tror även att en stor del av dippen beror på en mättad marknad och en ständigt ökad omfattning av sociala medier. Artister och fans har nu en aldrig tidigare skådad relation, där deras närhet gör att fans förväntar sig ny musik konstant. Detta vattnar ner slutprodukterna i linje med klyschan ”kvantitet före kvalitet”, istället för att ta tid till att skapa en riktig hit eller ett album som har ett värde långt efter årets slut.

I Sverige är det andra förutsättningar just nu. På Spotify Topp 50 – Sverige är idag 6 av 10 låtar på topp 10 inom hiphop. Bland annat har vi Einárs postuma ”Vill va med dig” på första plats, men även Dave & Central Cees ”Sprinter” på andra, vilket visar på att hungern efter hiphop finns där när det gäller såväl svenska som internationella rappare.

Om del 2 av 2023 blir en comeback för hiphop inom mainstream återstår att se, men efter så många år av dominans är det solklart att genren har kraften som krävs att fortsätta vara på toppen.