Billie Eilish snackar ansiktstatueringar, skalbaggar och tortyr

Dopest hänger med stjärnskottet Billie Eilish från Kalifornien innan hennes spelning på Debaser i Stockholm.

När vi anländer till Debaser Strand vid Hornstull har det redan samlats en stor skara ungdomar utanför konsertlokalen. Många har köat i timmar, trots snö och vinterkyla. Spelningen ikväll är slutsåld. Väl inne slår vi oss ned för att snacka med Billie Eilish (uttalas ”eye-lish”) som just nu är på Europaturné. ”You guys look so sick. Look at you!” säger Billie när hon kliver in iklädd ett rött set, guldkedjor och ett par Jordan 6. Vi kan inte annat än att känna det samma.

“It made me wanna eat a dick. It was horrible.”

Billie Eilish Stockholm Debaser Strand Dopest Interview

Foto: Victor Bergstedt

Hon verkar väldigt autentisk och censurerar inte sig själv utan säger precis vad hon tycker. Det är lätt att glömma bort att artisten med den änglalika rösten bara är 16 år. Billie har varit i Sverige förut, då spelade hon på Obaren. Hennes senaste besök var sådär, eller som hon själv säger:“It made me wanna eat a dick. It was horrible.” Men den här gången trivs hon bättre och det stundande snöovädret i Sverige är något hon, till skillnad från många svenskar, verkligen uppskattar. I bakgrunden hörs ljudet från soundchecken. Det är hennes bror Finneas som förbereder inför att hon om några timmar ska kliva på scen.

”Jag skulle kunna se en skalbagge och göra musik om det.”

Följer din bror med dig på varje spelning?

Ja! Det blir så eftersom vi skriver all musik tillsammans. Han producerar all min musik och vi framträder ihop, så han följer med mig överallt.

Du är typ en mix av Avril Lavigne, Tommy Genesis och Miley Cyrus (både före och efter Wreckingball) … Hur skulle du beskriva dig och din musik?

Hahaha, det var faktiskt en bra beskrivning, I fuck with that! Jag gillar dock inte idén om genrer. Om en låt är bra, så är den bra. Bra musik är bra musik oavsett genre. När folk säger ’Jag lyssnar bara på hip hop, eller jag lyssnar bara på pop’ då känner jag typ – äh lägg av! Det finns så mycket bra musik och konst, det där är att begränsa sig själv.

Var hämtar du din inspiration?

Jag hämtar min inspiration överallt ifrån. Jag skulle kunna se en skalbagge och göra musik om det. För ett tag sedan såg jag en pjäs som heter 1984. Det fanns en tortyrscen i den där det var ett helt vitt rum med sex stolar och sex snubbar iklädda vita dräkter. Det var galet! Den var så snygg visuellt, och genomtänkt. Det inspirerade mig. Pjäsen har faktiskt varit inspiration för hela den här turnén jag är på nu. Jag har kanske inte den budget jag önskar, då hade jag verkligen kunnat gå all in. Men de som är med mig på scen har på sig vita dräkter och gröna bandanas med mitt namn på, inspirerat av 1984.

Du har uppenbarligen ett stort klädintresse, men vilket skomärke skulle du välja om du bara fick bära ett märke för resten av ditt liv?

Oj, det blir svårt eftersom jag har märken som ger mig skor … Balenciaga är visserligen inte ett skomärke, men jag skulle bära deras skor.

”Tripple S” för resten av livet?

Det låter så sorgligt, men ja! Fast om det bara vore en ’skomodell’ för resten av livet, och inte bara ett märke, skulle jag nog välja Jordan 15-modellen.

”Jag fucking älskar Gucci, det är som mitt barn.”

https://www.instagram.com/p/BaK4H4IAuZd/?taken-by=wherearetheavocados

Vi har sett att du ibland har på dig både Louis Vuitton och Gucci. Men om du måste välja bara ett märke, vilket blir det då?

Japp! Jag bär båda samtidigt. Jag är en rebell! Men om jag måste välja så väljer jag Louis Vuitton, de har generellt sätt coolare saker än Gucci. No offense till Gucci för jag fucking älskar Gucci, det är som mitt barn. Men Louis Vuitton är coolare trots allt.

Vince Staples medverkar ju redan på din singel Burn. Men vem är din drömartist att ha som feature på en låt?

Jag tänkte först säga Tyler the Creator, för det gör jag alltid …  Men hm, just nu är det nog Ski Mask the Slump God. Och jag är typ kompis med honom, så det kanske händer. Vem vet! 

Skulle du kunna tänka dig att skaffa en ansiktstatuering?

Ja, jag vill verkligen ha en ansiktstatuering! Jag ska skaffa så många tatueringar, ni anar inte!

Har du några tatueringar nu? 

Nej, hallå, jag är typ 5 år! Eller ja, 16 år, men jag är från LA så jag kan inte tatuera mig förrän jag är 18. Dock kanske jag väntar lite även när jag är 18. Om jag känner mig själv rätt så måste jag måste verkligen sätta mig och bestämma mig för vad jag vill göra först. Jag är en sån person som alltid vill ha förändring så jag litar inte riktigt på mig själv när det gäller tatueringar

https://twitter.com/billieeilish/status/958463120648830976

Nämn en artist som inte får tillräckligt med uppmärksamhet just nu!

Gud, det finns så många. Jag kommer ge er mer än en! Brockhampton, Moses Sumney, Smino, Tekno Miles. Hah, nu fick ni fyra stycken, oops!

Vem är Billie Eilish?

Billie Eilish är från Kalifornien, USA. Hon är 16 år och uppväxt i en familj med skådespelare och musiker. Vid 8 års ålder var hon med i Los Angeles Children’s Choir. När hon var 11 år började hon göra egen musik och skapar nu med sin “partner in crime” – hennes bror Finneas O’Connell. 2015 kom hennes debutsingel Ocean Eyes som hon la upp på SoundCloud. Den var inte menad att bli en hit utan var tänkt för en dansklass. Sedan dess gick hennes karriär uppåt. Hösten 2017 släppte hon sin debut-EP Don’t Smile at me och hennes musik har spelats i den populära TV-serien 13 Reasons Why.