Nytt på bio – premiärer i maj 2024

Här är biofilmerna med premiär i maj som förgyller våren & den tidiga sommaren – se datum, trailers & mer information här

Våren har rullat in och det är dags att börja förbereda sig för ljusare kvällar. Detta är dock ett perfekt tillfälle att spana in biofilmer, då du kan komma ut efter filmen och fortfarande ha en kväll kvar att njuta av. Här är några biopremiärer du inte får missa i maj 2024.

Boy Kills World (3/5)

”På ett brutalt sätt blir Boy av med både hörseln och talförmågan som barn när hans familj mördas och han flyr in i djungeln. Här tränas Boy av en mystisk shaman och blir en livsfarlig mördarmaskin som beger sig ut för en blodig hämnd i en korrupt postapokalyptisk dynasti.”

Denna actionfilm med Bill Skarsgård i huvudrollen är lika brutal som den är underhållande. Efter premiären på Torontos filmfestival under 2023 hade filmen premiär på bio i USA under fredagen den 26:e april. I maj är det Sveriges tur att få se denna blodiga hämndhistoria med en av vårt lands största skådespelare i centrum. I övriga roller syns bland andra Jessica Rothe, Michelle Dockery, Famke Janssen, Sharlto Copley, Brett Gelman, Isaiah Mustafa och Andrew Koji.

Sheqo (3/5)

”Ismail och Hegazy är högspecialiserade inbrottstjuvar för Dr. Yusra. Allt går enligt plan tills det tilltänkta offret Fatma stjäl Ismails hjärta och danserskan Fatenah får Hegazy att tappa fotfästet helt. Men att byta lojaliteter får konsekvenser.”

Ännu mer action nalkas i denna egyptiska heist-rulle med inslag av drama, kärlek & komedi. Några av landets populäraste skådespelare samlas, med bidrag från Amr Youssef, Mohamed Mamdouh, Dina El-Sherbiny, Amina Khalil m.fl. Filmen är på arabiska men kan ses med svensk eller engelsk textning.

Kingdom of the Planet of the Apes (8/5)

”Många år efter Caesars regeringstid ger sig en ung apa ut på en resa som kommer att leda honom att ifrågasätta allt han har lärt sig om det förflutna och göra val som kommer att definiera en framtid för både apor och människor.”

En av årets mest hypade filmer följer upp den framgångsrika War for the Planet of the Apes från 2017 med ännu mer sci-fi action med de krigsförande primaterna. I filmen ser vi Owen Teague (som bland annat spelat i IT med Bill Skarsgård) i huvudrollen tillsammans med Freya Allan, Kevin Durand, Peter Macon och William H. Macy. Den fortsätter på storyn ungefär 300 år efter händelserna i den senaste filmen, med regissören Wes Ball (The Maze Runner, Zelda) bakom spakarna för första gången inom franchisen.

Immaculate (17/5)

”Den hängivna amerikanska nunnan Cecilia flyttar till ett kloster på italienska landsbygden. Hon känner sig varmt välkommen på denna vackra, avlägsna plats. Men drömmen om klosterliv blir snabbt en mardröm när hennes nya hem visar sig gömma mörka hemligheter och ofattbara fasor.”

Sydney Sweeney har varit namnet på mångas läppar i Hollywood under det senaste året, då hennes hyllade roller i EuphoriaAnyone But You på kort tid gjort henne till ett av filmbranschens hetaste namn. Det har jobbats på denna psykologiska skräckfilm enda sedan 2014, då Sweeney för första gången gjorde audition till huvudrollen som Sister Cecilia. Efter flera år som ett utkast hos manusförfattaren Andrew Lobel fick hon dock nog och med pengarna från Euphoria-succén köpte Sweeney loss rättigheterna till filmen, som nu regisseras av vännen Michael Mohan. En bakgrundsstory som nästa är värd en egen film.

Nattvakten: Demoner går i arv (17/5)

”Det finns händelser som lämnar outplånliga spår. Emma har trots föräldrarna Martin och Kalinkas goda intentioner fått stora delar av sin uppväxt präglad av deras gemensamma trauma. Tiden då hennes pappa var nattvakt på rättsmedicinska i Köpenhamn och de ödesdigra händelser som utspelade sig där hänger kvar. Så när Emma börjar gräva i den makabra historien runt seriemördaren Wörmer är det inte bara onda minnen som återvänder till ytan. Det sätter även igång en händelsekedja med dödliga konsekvenser.”

Dansk skräck har levererat förut, Kastanjemannen är ett populärt exempel. Vi kan dock gå hela vägen tillbaka till 90-talet för att hitta en klassiker då Ole Bornedals Nattvakten från 1994 och dess remake med samma namn från 1997 är ansedda som några av landets bästa inom genren. 30 år efter originalet kommer nu en uppföljare som återigen har Bornedal bakom rodret, med Nikolaj Coster-Waldau (Jaime Lanister i Game of Thrones) i en återvändande roll som nattvakten och numera pappan Martin Bork, varav hans dotter Emma måste leva med skräcken hennes föräldrar en gång genomlevde.