Bild: UFC

Conor McGregor tillbaka i helgen – allt du behöver veta

Läs mer om var och när du kan se den legendariska matchen

Den 19 januari 2020 fick vi se MMA's golden child Conor McGregor göra comeback för första gången sedan 2018 då han förlorade mot Dagestans Khabib Nurmagomedov. Stjärnan bjöd på en uppvisning i världsklass, då han besegrade veteranen Cowboy Cerrone på bara 40 sekunder. 2020 skulle bli ett aktivt år för McGregor som uttryckte sina ambitiösa planer för fight-gamet. Efter att covid-pandemin tagit över världen valde dock UFC-presidenten Dana White att inte boka några evenemang för superstjärnan av ekonomiska skäl. Det hela resulterade i en turbulent relation mellan de två, där den frustrerade McGregor uttryckte hur det enda han ville var att komma tillbaka in i buren. Ett flertal arga inlägg och en ryktad pension senare, blev det spikat. Conor McGregor är tillbaka! Han återvänder natten till söndag - den här gången mot den före detta mästaren Dustin Poirier.

Det är dock inte första gången de två proffsen möts. 2014 tog den unga irländaren sig ann Poirier, för hans fjärde UFC match - vilket slutade med KO / TKO på under två minuter för Conor. Sedan dess har de två idrottsmännen utvecklats till några av världens bästa, så den här matchen kan definitivt komma att sluta annorlunda.

Direkt från Abu Dhabi, kommer vi få se de två männen fightas i lättvikt (70.3kg), en viktklass som många anser vara Conors bästa. Klassen är någorlunda stormig sedan mästaren Khabib, som besegrat båda männen tidigare, annonserade hans pension efter matchen mot Justin Gaethje i oktober. Medan den här fighten inte blir för bältet, finns det stor chans att vinnaren får en plats i titelmatchen senare i år.

Vad kan man förvänta sig?

Under gårdagens presskonferens fick vi se en betydligt lugnare och ödmjukare McGregor, som ständigt komplimenterade motståndaren. Han har även uttryckt hur träningslägret varit hans bästa hittills. Den motiverade Conors prognos om hur fighten kommer gå består av en knockout på under 60 sekunder, men hans motståndare har gått in med en helt annan attityd. Dustin Poirier, som verkade något nervös under gårdagens konferens, är redo för ett 25-minuters krig - något han var med om i juli mot co-main lättviktaren Dan Hooker.

Vad kan man förvänta sig att få se på söndag morgon? Var redo för en snabb start från irländaren. Det finns få som har en lika bra early-game som Conor McGregor, vilket översätts i hans CV. Hans farligaste stunder är efter den första bjällran, då han kommer farande med full kraft och med hela artilleriet. Hans snabba sparkar och spin-kicks sätter takten för hela ronden, men har alltid samma mål: lägga fällor och kontra med hans raka vänsterslag som knockat allt från amatörer till världsmästare. Om Dustins nervositet förvandlas till hetsighet, finns det stor risk att han faller för en av McGregors många fällor, blir för aggressiv, och får smaka på smällen. Den rutinerade Poirier har dock med största sannolikhet grepp om det, vilket bör innebära en passiv och defensiv start. Han vill allra helst ta fighten till den tredje ronden innan han börjar läsa av, kontra och sätta rytmen själv.

Conors oförutsägbara striking kombinerat med sina två tummars fördel i räckvidd, gör att Dustins råa boxningsbakgrund och stil kan komma till användning. Genom att inte ta det allt för snabbt vill Poirier sakta men säkert korta avståndet, där sparkarna inte är till nytta, för att få in sina hårda och brutala slag. Under Dustins karriär som proffs har han endast förlorat via KO två gånger, vilket har gjort honom till en av UFC's hårdaste och hållbara män. Frågan är om McGregors närvaro i ringen kommer att föda flashbacks till deras tidigare möte eller inte, då vi sett hur knockouts kunnat hemsöka fighters i flera års tid.

Trots att många tvivlar på Conors kondition, finns det ingen riktig anledning att göra det. Om Dustin väljer att satsa på att trötta ut McGregor, kan han ta en stor risk mot irländaren som tidigare gått fem rundor utan större problem.

I en interview med ESPN's Ariel Helwani råkade Conors huvudtränare John Kavanagh avslöja att han tränat en stor del av lägret i ortodox hållning, som är okänt territorium för den vänsterhänta southpaw-fightern. Om vi får se det på söndag morgon eller inte, är upp till bevis.

Dana White har under de senaste veckorna varit mycket aktiv för att få den före detta mästaren Khabib Nurmagomedov att komma tillbaka för en sista fight. Svaret blev att han fortfarande är i pension, men att han lär titta på söndagens match mycket noggrant. Om Conor får sin arm lyft tror, och hoppas, många fans att det blir en re-match mellan de två männen - som skulle komma att bli en av MMA's största evenemang genom tiderna.

På co-main platsen finner vi även de två lättviktarna Dan Hooker och Michael Chandler, som kan komma att bli mycket intressant för divisionens framtid. Chandler kommer nämligen från Bellator, en rivalliga till UFC, där han varit mästare. Om hans prestationer i ligan håller upp mot den nyzeeländske Hooker, som är rankad som femma i viktklassen, kommer visa sig på söndag.

När och var?

Huvudkortet börjar klockan 04:00 under natten till söndag, vilket innebär att Conor och Dustin lär kliva in i buren runt 06:00.

Se hela evenemanget via Pay-Per-View på Viaplay.

Följ Dopest för mer info om Conor McGregor och annat MMA-relaterat.