Dani M with Friends - En högtid för den svenska hiphopen

Se bilder från en av årets största hiphop-event i Sverige

Den 24 november intog artisten Dani M sitt årliga event Dani M with Friends på Annexet i Stockholm.

Denna gång såg vi förutom Dani M även Z.E, Kaliffa, Linda Pira, Ricky Rich, Imenella, Adel, Moncho och Lamix på plats som huvudakter. Den sist nämnda hade även en gratis konsert tidigare under dagen i Fryshuset Arena. Dani M tog även ut producenten och artisten Simon Superti på scen. Under onsdagen släppte de kollaborationsalbumet Pusher.

Showen inleddes efter lite förseningar med ett starkt intro som dundrades upp på den stora skärmen och Dani M springandes ut på scen som rivstartade showen. Kvällens första gäst var ingen mindre än Ricky Rich som gästade för deras gemensamma singel ”Bandolero” innan Ricky fick scenen för sig själv. Det blev tydligt att den unge artisten snabbt vuxit till en av de största då publiken sjöng med i låtarna likt en kör. Kvällens andra gäst var Dani Ms bror Moncho, som b.la. spelade”Cuba Libre”. Efter det var det Linda Piras tur att göra det hon är van vid, att höja stämningen ännu mer. Tillsammans med sina dansare och pyroteknik höjde hon temperaturen på Annexet på alla fronter.

Imenella stal showen tillsammans med sin dansgrupp Unruly Gang. Uppträdandena bestod av hitsingeln ”Chagga” och en osläppt låt producerad av Stress.  Det följdes upp med uppträdande ihop med vännen Linda Pira, som bestod av sample och dans till Nicki Minajs låt ”Chun-Li”.

 

Husby-rapparen Adel gick upp på scen och framförde ”Skina”, en singel vars video blivit den mest sedda någonsin inom svensk hiphop. Inte helt oväntat följdes det upp med landets nya stjärna, Z.E som gick på scenen ihop med Team Platina. Rapparen släppte dagen i fredags det sociopolitiskt medvetna albumet ”Sverige Vet”. Bara en dag efter låg alla åtta spår på Topp 50 i Sverige. Z.E avslöjade på scenen att albumet streamat mer än 1 miljon, under 24 timmar, en unik bedrift inom svensk hiphop.

Konserten rundades av med att Dani M och vännerna sjöng en vers och en upprepande refräng av den klassiska Kartellen-låten ”Mina områden”. Det riktiga avslutet på showen var när Kaliffa tillsammans med dansarna och Hoffmaestro avslutade med låtar som ”Helt Seriöst” och ”Spontanitet”.

Faktumet att Dani M och hans team väljer att lyfta nya och inflytelserika artister i en av de största konserterna i landet resulterar i en enorm hjälp till den svenska hiphop-kulturen. Konceptet bakom hur ett event öppnar sig till samtida musikakter tillåter fansen att se framemot kommande upplagor av liknande event.

I en tid när hiphop är den största musikgenren i västvärlden; känns det mer än nödvändigt att uppmärksamma den nuvarande och dominerande populärmusiken i Sverige.