DOĞANCI - svenska klädmärket som syns på artister världen över

Filiz Doǧanci, 24 år från Stockholm, har bland annat gjort kläder till Polo G

Filiz Doǧanci, 24 år från Stockholm, startade DOĞANCI 2020 – då genom att måla olika motiv och artister på gamla jackor hon hade liggandes. Allt startade som en hobby då hon själv ville bära unika plagg som ingen annan hade. Det ändrades när folk började fråga vart plaggen var ifrån, och plötsligt var ett klädmärke startat.

 

DOĞANCI’s första jacka (vänster) med de senaste från 2022 (höger)

 

Nu har hennes plagg synts på artister både i Sverige och världen över, bland annat på namn som Polo G, Ckay, Wizkid, Dadju, L.A.X, och Jireel, men även fått kärlek online från SZA och Brent Faiyaz. Det genomgående temat för plaggen är DOĞANCI’s custom-målningar. Gärna på artister som hon själv tycker om. Kanske har du sett hennes set med just Brent Faiyaz eller J.Cole, Nipsey och Aaliyah?

Foto: sisk.jpeg

DOĞANCI berättar om när hon började:

”Efter att ha målat jackor fram och tillbaka under 2020 så började jag till hösten 2021 att trycka upp några t-shirts. Det var läskigt först, att lägga in pengar i något som inte var en ”självklarhet” att det skulle säljas. Tidigare hade jag fått betalt från kunder som berättade exakt vad det ville ha. Att ta risken utan att veta vad resultatet blir var en utmaning för mig och är än idag. Det är lätt att fastna i sin trygghetszon, där man vet vad man får. Men att ta alla risker, för visionen jag alltid haft, har varit värt det.”

Nu släpper hon istället mindre kollektioner bestående av mer exklusiva plagg, endast 2-5 av varje design. Under våren och sommaren började flera requests rulla in, även från internationella kunder och artister. Detta ledde till att märket kunde ha ett eget pop-up event med NOBE.

 

 

Själva namnet DOĞANCI kommer från Filiz pappas efternamn, som har turkiskt ursprung. Hon förklarar hur hon under uppväxten kunde skämmas över namnet som ingen kunde uttala, och använde därför sitt svenska namn – något som idag är helt annorlunda. Nu är hon stolt över att se människor bära namnet på sina kläder. 

”Det var självklart för mig att använda DOĞANCI före mitt svenska efternamn när jag startade företaget. Jag vet att jag inte är den enda som skämts över mitt namn och det är viktigt för mig att visa att det är något att vara stolt över. Idag bär folk namnet på deras kläder. Vilket jag aldrig hade kunnat tro när jag var yngre.” säger Filiz Doǧanci

På de olika plaggens passform ser vi ofta oversize och loose fit i 90-talsstuket, vilket ger trycken extra chans att skina. Du hittar allt från hoodies, crewnecks, byxor, läderjackor, matchande sets, shorts, kjolar och t-shirts.

 

 

Just nu jobbas det på en höst/vinter-kollektion. Där kan vi förvänta oss puffer coats, puffer vests, headwear, hoodies och massor med annat. Det kommer även dyka upp en DOĞANCI pop up i Stockholm.

Spana in klädmärket på doganciart.com

 

Dadju & CKay