DOPEST on the map - Norrland

Följ med till norr och upptäck musiken du missat i första avsnittet av DOPEST nya artikelserie

Sverige är stort, musikscenen är ännu större. I vår nya serie DOPEST on the map vill vi bit för bit, landskap för landskap, rikta ljuset mot hela landets underground-kultur inom hiphop & RnB. Från Norr till Söder, Väst till Öst kommer du få läsa om allt från vågstartare till de som alldeles nyligen klivit på den.

I första avsnittet täcker vi stora ytor. Dels för att det är Sveriges största landsdel och dels för att en undersökning av varje enskilt landskap skulle bli alldeles för urvattnat. Vi pratar såklart om Norrland.

Facts

Storlek: 242 735 km² (56,9% av Sveriges yta)
Folkmängd: 1 185 781 invånare under 2020
Största kommun: Umeå, 132 235 invånare under 2022 (11:a i Sverige)
Källa: SCB

OG:s

Några av de artister som varit med och byggt upp kulturen. Oavsett hur framgångsrika de är.

Trainspottters (Umeå)

Att försöka välja ut några enstaka representanter för det mytomspunna kollektivet Random Bastards känns inte rätt (det är nog därför så många är med i denna artikel). Men av kollektivets alla talanger är ändå Erk och George Kaplan i Trainspotters två av de man förknippar allra mest med titeln OG.

Sedan duon började göra musik tillsammans under 2004 har de varit en drivande faktor i att hiphop-scenen i Västerbotten (aka Mästerbotten) och hela Norrland har kommit så långt som den har. De har släppt albumen ”Dirty North” (2010), ”Bastards!” (2013), ”Skate Or Die” (2016), ”Lucid Dreamin” (2017), ”Disconnect” (2018) såväl som flera EP:s och mixtapes. Dessutom har de turnerat runt om i Europa och även i USA, då deras engelska rader gett dem en mer internationell appeal.

Zacke (Luleå)

Debutalbumet ”Visst Är Det Vackert?” från 2010 hyllades av både publik och kritiker, men trots att det var första albumet var det långt från första släppet från Luleåsonen Zacke.

Redan 2003 kom första EP:n ”Var Här” från en då 20-årig Zacke, vars singel ”Söndagsmorgon” släpptes året därpå via dåvarande centrum för svensk hiphop: Whoa.se. Under åren därefter var släppen sporadiska. EP:n ”Färdighaft” med Emil Pettersson kom 2005, singeln ”Förlorad Generation” med Oskar Linnros (då känd som Kihlen) gick varm online under 2008.

Det var dock under 2008 som Zacke skulle få sin första smak av den större publiken, när han gästade på Movits! debutalbum ”Äppelknyckarjazz” som snabbt blev ett av Sveriges mest spelade album under den tiden. Två år senare följde egna debutalbumet ”Visst Är Det Vackert?” där Movits! återgäldade tjänsten genom att gästa på hiten ”Spela Mig På Radion”. 2013 kom uppföljaren ”Renhjärtat” som innehöll Zackes dittills största hit ”Utomlands” och härifrån var hans status som en av Sveriges mest egensinniga pop/hiphop-artister cementerad.

Cleo (Umeå)

En ikon inom mer än bara musik. Nathalie Cleo Missaoui har under en karriär som sträcker sig över 15 år hunnit släppa och spela musik över hela landet, starta nätverket ”Femtastic” för kvinnor inom musikbranschen och medgrunda medlemsföreningen ”FATTA!” i kampen mot sexuellt våld. Det skulle dröja ända tills 2022 innan debutalbumet äntligen släpptes, ett projekt som även visade sig vara mer än värt väntan.

Beskriven av andra medlemmar i Random Bastards (samt hon själv) som ”gruppens morsa”, en titel som säger allt om hennes rutin i kollektivet. Hennes ansvarstagande sida speglas även i skivbolags-delen samt turnérna och liveshowerna, där hon alltid haft en stor roll i utformandet.

Självklart är hon även en stark pelare i gruppens musikaliska hjärta. Som en av landets få kvinnliga rappare har hon satt stora spår i musikscenen, och har turnerat landet över. Trots en stark diskografi av framgångsrika låtar, och för många även ikoniska anthems, har det tagit många år för debutprojektet att komma. Cleo förklarar det som att på något sätt födas på nytt. Det behövdes för att albumet, ”Missaoui”, skulle kännas rätt.

”Min upplevelse med musiken är att jag ”dog”. Jag kapitulerar och det är över. Ur det så kom det här albumet, och massa andra saker i mitt liv”, sa Cleo i en intervju med DOPEST inför släppet av debutalbumet.

Certified

De största stjärnorna just nu, som tagit sig upp till nationell eller t.o.m internationell status.

Fricky (Umeå)

Som en del av duon Broder John (se nedan) & Friman presenterade sig Fricky, då känd som Friman, för den svenska publiken. Även om han utgjorde en solid del av Random Bastards under 10-talet skulle det dock krävas ett namnbyte och en solokarriär under 2016 för att verkligen skicka Carl Erik ”Fricky” Friman in i den svenska mainstreamen.

Med debut-EP:n ”Aqua Aura” och dess titelspår samt singlar som ”Hon Få Mig” exploderade han under 2017, knappa året efter det konstnärliga identitetsbytet. Efter det har resan fortsatt rakt uppåt, om än med en del svängar i den musikaliska banan. Debutalbumet ”Fricktion” släpptes 2021 och delade publiken med sitt mindre elektroniska och mer jordnära sound, som kontrasterades med Frickys unikt sammansatta (stundtalas medvetet osammanhängande) texter.

Broder John (Umeå)

Tyska ColorsxStudios (mer känt som bara Colors) och deras ”Colors Show” har under de senaste sju åren blivit en av Youtubes mest uppskattade plattformar för hiphop- och RnB-artister världen över. När Umeås Broder John framförde sin singel ”WIKIFLOW” på kanalen gjorde han det som första svensk någonsin, en bedrift som i sig själv gör honom till en certifierad stjärna.

Men Johan Bäckström, som han egentligen heter, har ett artisteri som sträcker sig bra mycket längre än bara en video. Hans karriär har bland annat sett honom vara en del av Random Bastards, starta sitt eget kollektiv Hoopdiggas och nå framgångar med album som ”Cool” (2016) och ”Drift” (2021).

Rising Stars

De senaste talangerna som växt fram i området, med ett mindre eller större erkännande.

Abadai (Gävle)

Med singeln ”Trapa Elr Skolan” etablerade sig Abadai som ett namn att hålla ögonen på under 2021. Han hade plockat upp lite lokal uppmärksamhet med officiella debuten ”Döv” 2019 och diverse osläppta tracks men det dröjde två år tills karriären började ta fart på riktigt.

Med EP:n ”AURINHO” 2022 visade den unga artisten på ett imponerande mod när det kommer till utforskandet av sounds inom hiphop-sfären. Öppnaren och titelspåret innehöll ett beat vars bisarra ljudeffekter och struktur närmast liknar abstrakt ljudkonst. När ”Dyrbar Tid” sedan bränner igång med ett smooth och mer traditionellt trap-gung var det solklart att stilvalen kunde vara lika djärva som radiovänliga. Hittills har inte Abadai släppt något nytt under 2023, men hans senaste projekt får en verkligen att undra vad som kommer att hända härnäst.

Karlaxels (Kiruna)

Kanske det allra nyaste namnet på listan, för trots att han släppt musik sedan 2018 har Karl ”Karlaxels” Snells senaste sound-switch med singlar som ”Intill Mig” givit honom nya dimensioner som artist, långt från den bubblegum-soundcloud-trap han debuterade med. Med rötterna i Kiruna är han dessutom den artist som är nordligast belägen på kartan av alla vi tar upp i den här artikeln, trots att han idag är baserad i Stockholm.

Influenser från amerikansk cloud- och trap har med tiden beblandat sig med europeisk dansmusik som Drum N’ Bass. Detta kulminerade i EP:n ”ambivalent” under 2022 som tog soundet till helt nya riktningar. När första singeln för 2023, ”Intill Mig”, fortsatte utveckla de nya elektroniska upptäckterna var det tecknet på att unik talang verkligen börjar hitta sin väg.

Wafi (Sundsvall)

När han dök upp på den svenska musikscenen som 17-åring var det efter en tid av velande mellan fotbollen och micken. Sundsvallsrapparen Wafi valde det sistnämnda och det gjorde han tydligt på genombrottet ”Perugia” som släpptes via Unga Scener under 2020. Den högenergiska låten sken av självförtroende trots att det var den unga rapparens första officiella släpp, en inställning till grinden som refrängen satte ord på:

”Förra året jag tog bollen till Perugia
Det här året allt jag tänker, det är moola
Jobba 24 ingen motherfucking snooza
Mamma sa ”Min son, satsa bara på din skola” 

En annan faktor som fick Wafi att sticka ut från mängden var hans lyriska fokus. Till skillnad från många unga rappare som rör sig runt genren trap och dess variationer valde Wafi att undvika våld, droger och andra tyngre ämnen. I ”Perugia” och efterföljande låtar som ”Svarta Fåret” talar han om hur han, till skillnad från sin vänskapskrets och andra i hans omgivning, tagit avstånd från den kriminella världen i tidig ålder. Ett perspektiv som gav honom mycket positiv uppmärksamhet i början av hans karriär.

Sedan starten har släppen saktat ned i perioder för Wafi, men det är tveklöst att talangen finns där.

Honourable Mentions

Artister som inte riktigt passar in i något av kategorierna, men som ändå förtjänar ett omnämnande.

Gonza-Ra (Storuman)

Ytterligare en medlem i Random Bastards som har tagit sig långt ut i landet, lilla Storumans egna Gonza-Ra har skapat sig en stor karriär som både förgrunds- och bakgrundsfigur på scenen.

Med officiella debutsingeln ”Blästa Ut Den” (feat. Erk) tog en 19-årig Gonza rollen som next up i Random Bastards redan under 2013. Under åren som följde debutsingeln blev Gonza allt mer profilerad runt om i Sverige, med egna släpp såväl som samarbeten med bland andra Ivory på EP:n ”Lila” (2016) och Tjuvjakts Arvid Lundqvist på EP:n ”Livet På Faktura” (2015). Kombinerat med frekventa solospelningar och projekt inom modevärlden har Gonza även fungerat som hypeman på de flesta av RB-kollegan Frickys turnéer, där han med sin explosiva energi blivit en självklar och oersättlig del av showen.

Hooja (Gällivare)

Även om deras musikaliska genre kan vara svår att definiera och inte domineras av varken hiphop eller RnB, är det svårt att ignorera duon Hooja om man följt svensk musik under den senaste tiden.

Även om Hooja är ensam sångare och namnet på duon dessutom är hans eget, är även DJ Mårdhund med i konstellationen. Tillsammans har de på väldigt kort lyckats få virala hits att nå ut över hela landet, trots att de har sin bas i Lappländska Gällivare, den högsta geografiska punkten för någon av artisterna på listan. Mainstream-genombrottet ”Banan, Melon, Kiwi & Citron” sitter idag på 30 miljoner streams på Spotify, en bedrift som skulle förtjäna ett omnämnande på egen hand. Duon har däremot följt upp med fler hits som ”MER & MER” och ”KOMMER DU IHÅG?” som streamats miljontals gånger, plus att de åker ut på landsturné i sommar.

Live

Ställena du ska besöka om du vill få den bästa live-upplevelsen området har att erbjuda.

Foto: Claudia Nguyen för Homerun Festivals / Pressbild

Brännbollsyran (Festival, Umeå)

Festivalen Brännbollsyran i Umeå har tekniskt sett funnits sedan 1974, men den drog igång på riktigt när de slog upp festivalområde 2010. Yran föregås traditionsenligt av VM i brännboll under dagarna för att sedan gå över i norra Skandinaviens största musikfestival på kvällarna under den 2-4 juni. Från och med 2022 håller festivalen till vid centrala Hedlunda i Umeå och brännbollen håller till vid Mariehemsängarna, men det är självklart festivalen som drar störst publik år efter år.

Yran är arrangerad av Homerun Festivals, som även styr Bayside i Helsingborg och Bonfire i Linköping. Brännbollsyran är dock deras kronjuvel och genom åren har de dragit en mängd världsstjärnor som Future (2019), Yung Lean (2018) & Afrojack (2015). Dessutom har svenska stjärnskott som Jireel (2017, 2019), Z.E (2019) och Einár (2019) visat att festivalen även har en känsla för vad som händer på hemmaplan. Såklart har även lokala hjältar från Random Bastards förekommit flertalet gånger, annat vore ju konstigt när ett av Sveriges största evenemang pågår i deras bakgård.

Foto: Gasklockorna Gävle via Facebook

Glasklockorna (Scen/Landmärke, Gävle)

Beläget i mitten av de gamla glasklockor konsertplatsen fått sitt namn från, har den snabbt blivit Gävles största hotspot för artisteliten. När det kommer till hiphop har de senaste åren bjudit på allt från nutidens stjärnor som ADAAM till legender som The Latin Kings, men klockorna har även varit arena för storstjärnor inom allt från rock till country. Kort sagt en mångsidig plats, som dessutom dubblar som landmärke då det är ett av Gävles mest välkända platser rent historiskt.

Foto: Storsjöyran

Storsjöyran (Festival, Östersund)

Med en historia som sträcker sig enda tillbaka till 1983 har en hel del musikaliska storheter hunnit besöka Jämtlands egna Östersund. Bara under 2019 representerades hiphop-Sverige av Z.E, Madi Banja, Ozzy, Jireel, Frej Larsson, Reyn och Random Bastards på festivalens sju scener. På det internationella CV:t har de även Big Boi (från Outkast), Pharrells N*E*R*D och Lady Gaga, för att nämna några.

I år är Asme, Simon Superti, och Daniela Rathana några av höjdpunkterna som har avslöjats hittills, men förvänta dig mer överraskningar desto närmare vi kommer sommaren och fredagen den 28:e juli, när festivalhelgen tar vid.

Håll koll under våren för nästa avsnitt av DOPEST on the map, när vi fortsätter vår resa genom Sverige!