Cleo & Gonza-Ra tolkar Dr. Martens ”Icons Wearing Icons”

Läs DOPEST intervju med Random Bastards här

Random Bastards är ett kollektiv från Umeå i Sverige som grundar sig i både musik, sport och kultur. En slags hubb av kreativa och likasinnade människor som får utlopp för sina olika intressen – tillsammans. I kollektivet finns bland annat artisterna Cleo och Gonza-Ra. Nu frontar de några av Dr. Martens mest ikoniska silhuetter, genom deras egna sätt att tolka ”Icons Wearing Icons”. Läs intervjun nedan!

Dr. Martens har genom sex decennier haft en stark koppling till kultur och musik, och har stöttat rebelliskt självuttryck sedan det första paret boots producerades. Skorna har anammats av både musiker, aktivister och medlemmar av olika subkulturer och har blivit något av en symbol för att våga uttrycka sig och stå upp för sin egen stil.

Gonza-Ra berättar att kollektivet Storspoven och Random Bastards (RB) tog emot honom med öppna armar när han flyttade från den lilla orten Storuman i Lappland, till Umeå när han var 16 år. Då hade han redan gjort musik själv i några år, men lockades av kollektivets anda för både musik, snowboard och skejt – något han sett upp till i tonåren. Att se andra från liknande omgivningar våga satsa på musik, inspirerade Gonza-Ra att göra detsamma. Med tidens gång blev han mer och mer bekväm med sitt artisteri, och började producera för RB och sedan även släppa egen musik. Idag har han släppt projekt som Chief Josef, Lila och Lavinfara. En blandning av både solo och gemensam musik.

När Gonza-Ra gick med i kollektivet var Cleo redan där. Hon skrattar när hon förklarar att de andra medlemmarna nog skulle beskriva henne som ”gruppens morsa”. Något som ibland kunde behövas bland de lite vilsna tonårskillarna i kollektivet. Hennes ansvarstagande sida speglades i skivbolags-delen samt turnérna och liveshowerna, där hon alltid haft en stor roll.

Självklart är hon även en stark pelare i gruppens musikaliska hjärta. Som en av landets få kvinnliga rappare har hon satt stora spår i musikscenen, och har turnerat landet över. Trots en stark diskografi av framgångsrika låtar, och för många även ikoniska anthems, har det tagit många år för debutprojektet att komma. Cleo förklarar det som att på något sätt födas på nytt. Det behövdes för att albumet, Missaoui, skulle kännas rätt.

”Min upplevelse med musiken är att jag ”dog”. Jag kapitulerar och det är över. Ur det så kom det här albumet, och massa andra saker i mitt liv. Det var en väldigt lång tid som jag vägrade släppa taget om alla dessa föreställningar och min identitet. Men från den stunden där man vågar ge upp och släppa på det förflutna, så föds istället något nytt. Och det gick väldigt snabbt. Den här skivan blir något av ett tidsdokument på det.”

Cleo och Gonza-Ra gör musik på svenska och är måna om att ha kvar sina originella uttryck och dialekter. Även fast de har testat att köra på engelska så känns svenskan mycket mer naturlig, instämmer båda. Något återkommande i musiken är platserna där de växte upp. Torneträsket, kraftverket i Grundfors och ”Hjortonlande” är några av många ställen som hörs i deras låtar.

”Jag tror att växa upp i norr och att ha en liten frånkoppling från resten av landet har gett mig en slags trygghet. Det finns inte samma tankar om konkurrens eller jämförande av andra. Det ger ett lugn, samtidigt som man kommer från en lugn plats, vilket ger en enorm tillgång i alla möjliga situationer. Jag kommer på något sätt undan de stressande miljöerna. Bara för att andra pratar snabbt, så kan jag ta saker i min takt ändå.” berättar Gonza-Ra

Cleo instämmer och förklarar att det aldrig varit något de satt sig ned och bestämt. Att skriva på svenska kommer naturligt, och alla dessa platser och uttryck är vad som gör Random Bastards. Att vara ett kollektiv och att kunna backas av varandra har gjort att de inte har samma press på sig att följa trender eller att skapa musik för andra. De kan istället skapa långsiktigt, något hon är osäker på om hon hade klarat själv. Samtidigt har hon insikten att det är viktigt att våga ta plats.

 

”Vi kan alltid återvända till vår kärna, och påminnas om vad som är viktigt”

 

”Det är jävligt svårt att ha det självförtroendet och inte dras med om man är helt själv. Vi kan alltid återvända till vår kärna, och påminnas om vad som är viktigt. Men det kan också bli en konflikt med sig själv. Ibland känner man att man vill satsa som f*n på något, och det måste också vara okej. Då kan man nästan tvivla och känna att man ”sviker” underground-grejen – det har jag märkt hos flera av oss under perioder. Ibland kanske vi är för ”down to earth” för vårt eget bästa när det kommer till karriär och att ta plats.”

Gonza-Ra berättar om att rappa på svenska och att ha kvar sina dialekter:

”Att skapa musik på våra modersmål har nog alltid känts väldigt självklart. Dels för att kunna uttrycka sig rakt från hjärtat, men det är också det språk vi är vassast på. Det representerar också vart vi kommer ifrån, och att sätta dessa platser på kartan. Det bevisar hur starkt musik är, att det bryter sig igenom såna saker som text och språk. Folk kan fånga en känsla på så många sätt.”

I Random Bastards editorial med Dr. Martens bär de två ikoniska silhuetter var. Gonza-Ra ser ni i 1461 & 2976, medan Cleo bär 1461 & Jadon. Vi frågar artisterna vad uttrycket ikon och att vara en sådan betyder för just dem:

”En ikon är någon som är sjukt unik. Du var före alla andra när du tog chansen och skapade det du gjorde, och det är något du alltid hållit fast vid. Det går liksom inte att jämföra med något annat. En sådan ikon i mitt liv har varit Ted Gärdestad. Det var första skivan jag höll i min hand och var mina första musikaliska referenser. – Cleo

 

”Jag tycker att ”ikoniskt” håller ihop med förebilds-tänket”

 

”Det innebär att vilja göra det bästa för sig själv, men att även sätta bra exempel för andra is in omgivning. Att agera utifrån välvilja. Att skapa på ett sätt som inte bara speglar vad som händer just nu och att ventilera, utan även vara mån om de som kommer ta emot konsten. Jag tycker att ”ikoniskt” håller ihop med förebilds-tänket, att framgå med gott exempel och inte bara berätta exakt hur det är, som de gör på nyheterna.” – Gonza

Gonza förklarar hur sin koppling till brädsport har varit en stor del av hur hans klädstil har utformats. Hans prio har alltid varit att känna sig bekväm i plaggen som bärs, vilket har underlättat med åren i takt med att den praktiska stilen har börjat bli mer delaktig och sammanhängande med design och mode.

Cleo gillar att klä sig i en kombination mellan det hårda androgyna, med chunky modeller och stora kantiga designs, med något väldigt feminint. Just det känns som ett måste för henne, oavsett vart hon ska gå. Tidigare har hon varit något osäker på den mjukare energin, men har på senare år börjat experimentera med kontraster. Hon förklarar det som ”hårt och kraftfullt, men med något skört”. Ett uttryck som faktiskt också matchar in väldigt bra på hennes musik.

Vad är ditt första minne med Dr. Martens?

“Jag hade ett par vinröda Dr. Martens… 2009 typ. Jag tog några av mina första seriösa pressbilder, och då bar jag ett par vinröda höga Dr. Martens i läder – och det var sååå coolt att jag hade de där skorna, haha! Det var verkligen mitt plagg. De bar jag i många år tills jag uppdaterade mig med ett par svarta med plattform-sula.”

Cleo och Gonza-Ra har gjort musik under många år. Under tiden har både världen och musikscenen ändrats. När DOPEST frågar vad som får dem att hålla sig motiverade till att fortsätta skapa, har båda artisterna liknande svar. Att man ska skapa för sin egen skull. Självklart är mottagandet av musiken en viktig grund för att känna sig uppskattad och fortsätta. Men det ska man även känna inom sig. Att musiken skapas för att man själv vill, eller för att man behöver få utlopp för olika saker, inte för att andra ska lyssna och uppskatta den.

”Även om jag känner mig rotad i hiphopscenen, så känner jag absolut att min grundinställning att skapa musiken i sig är mycket av vad som håller mig motiverad. Viljan att tonsätta och uttrycka sig på olika sätt, både via skrivande och producerande. Oavsett om jag kan vara trött på att skapa en viss genre ibland, så kan jag bara släppa det och skapa vad jag vill. Det är det finaste jag vet med musik.” – berättar Gonza

”Ibland undrar jag vad man valt för liv. Det är ett liv med otroligt starka kontraster. Det som driver mig är att jag känner att jag lever livet till en miljard procent, varje dag, när jag gör musik. Det är väldigt intensivt men jag hade inte valt bort det för något. – Cleo

Spana in videon med Gonza-Ra och Cleo bärandes Dr. Martens silhuetter 1461, 2976, 1461 och Jadon nedan. Vill du köpa någon av skorna så finns de tillgängliga här.

 

Visa detta inlägg på Instagram

 

Ett inlägg delat av DOPEST (@dopest.se)

Foto: Julia Sixtensson