Fem filmer du inte får missa på bio i maj

Don’t miss out!

Medan ett flertal av de stora filmstudiorna väntar till sommaren med att spela sina säkraste kort bjuder Disney på två av årets mest efterlängtade filmer, samtidigt som en av historiens mest hyllade mästerverk återvänder till biografer mot månadens slut. Här är fem filmer du inte får missa på bio i maj!

Guardians of the Galaxy Vol. 3

 

Tredje gången gillt för Marveluniversumets föräldrarlösa rymdhjältar. Sedan den första filmens premiär år 2014 har regissören James Gunn transformerat vad som en gång var ett obskyrt gäng, som endast riktiga Marvelfanatiker kände igen, till några av samtidens mest igenkännbara och omtyckta filmkaraktärer. Nu är det tredje och sista kapitlet-, ursäkta, den sista volymen här, och frågan på allas läppar är vilket öde hjältarna kommer gå till mötes. Medan Marvel och Disney har ett rykte av att vilja hålla sina stortjänare vid liv kan fans inte hjälpa att undra hur det ska sluta för dessa älskvärda outsiders.

I detta storartade klimax blir den talande tvättbjörnen Rocket (Bradley Cooper) tvungen att konfrontera sitt förflutna, då gruppen drabbar samman med mannen som skapade honom, The High Evolutionary, spelad av Chukwudi Iwuji (John Wick 2, Peacemaker). Medan fokuset ligger på avsked så ser vi även nya ansikten, bland annat Will Poulter (Midsommar, Maze Runner), som går med i Guardians som Adam Warlock.

Musik spelar likt i de tidigare filmerna en väsentlig roll. Denna gång rör vi oss dock från soul och det tidiga 80-talets popmusik, för ett varierat soundtrack med allt från Radiohead till Beastie Boys.

Säg farväl till Star Lord, Gamora och resten av gänget i Guardians of the Galaxy Vol. 3 på bio idag!

Fast X

 

Fast & Furious-familjen förbereder sig för ''one last ride'', denna gång på riktigt, i Fast X, som egentligen är seriens elfte film. Detta är den första av de två filmer som förväntas avsluta filmserien, som kontinuerligt har fyllt biografer i över 20 år. Det kan vara svårt att tänka sig hur Fast X ska toppa de galenskaper som på senare år blivit något av ett signum för serien, som rört sig långt ifrån ursprunget som simpel tjuv-och-polishistoria med bilar. Gänget, med Vin Diesel's Dom Toretto i spetsen, har gått från street racing till att jaga internationella terroristorganisationer och i det förra kapitlet, F9, även besökt yttre rymden. Om man ser trailern, där Jason Momoa's (Aquaman, Dune) WWE-liknande drogbaron Dante Reyes spränger Vatikanen, verkar det emellertid som att teamet lyckats överträffa sig själv trots allt.

Om ni har sett de tidigare filmerna kan ni formeln, en mäktig superskurk som på något sätt blivit förorättad av Dom viger sitt liv åt att förgöra hans ''familj'' en gång för alla, vilket kräver en ohelig allians mellan tidigare skurkar och bilfantaster.

Se årets mest explosionsartade familjeträff i Fast X på bio 17:e Maj!

2001: A Space Odyssey - Klassiker

 

Du har hört musiken, du har sätt hundratals parodier och kopior, men har du sätt filmen? Och även om du har det, har du sätt den på bio? Stanley Kubrick's (The Shining, Full Metal Jacket) sci-fi-mästerverk 2001: A Space Odyssey från 1968 rankas ofta som en av de bästa filmerna någonsin, och om det är någon äldre film som definitivt borde upplevas på bio är det nog denna. Med en enigmatisk handling som fortsätter förvirra tittare än idag och häpnadsväckande foto är denna film mer än någonting annat en upplevelse. Att försöka beskriva enskilda karaktärer, händelser eller ting skulle därför aldrig göra filmen rättvisa.

Utforska universums gåtor i 2001: A Space Odyssey på bio 30:e maj!

Den Lilla Sjöjungfrun

 

Den klassiska Disneyfilmen från 1989 får nu samma behandling som Lejonkungen, Aladdin och Skönheten och odjuret med en live-action remake. Sedan den virala trailern som avslöjade Halle Bailey (Grown-ish, Lejonkungen) i rollen som Ariel har filmen diskuterats flitigt över internet. Delvis på grund av de rasistiska påhopp skådespelaren fått utstå i och med att hon som icke-vit valts för att spela sjöjungfrun i fråga, men även på grund av särskilda designval. Då man likt Lejonkungen valt att ge de talande djuren en hyperrealistisk design är nu Sebastian en vanlig kräfta, medan Blunder inte är mer än en vanlig fisk.

En annan betydande ändring från originalet är filmens längd. Medan originalet var strax över 80 minuter rapporterar Collider att nyinspelningen är nära en timme längre, vilket bör betyda fundamentala ändringar i filmens tempo och handling. Vad vi än tycker om filmens stil får vi komma ihåg att detta i slutändan är en film för en yngre generation, som nu får chansen att uppleva äventyret baserad på H.C. Andersens saga för första gången.

Så hitta en bra ursäkt till att följa med ett yngre syskon på The Little Mermaid på bio 26 maj!

Enys Men

 

Och nu till något radikalt annorlunda från den tidigare filmen på listan. Enys Men, vilket betyder stenö på det nära utdöda språket korniska, är den senaste filmen från indiefavoriten Mark Jenkin (Bait). Filmen har prisats för sitt autentiska, men spöklika, porträtt av Cornwallområdet. Precis som hans tidigare film, Bait, filmades Enys Men på 16mm film istället för industristandarden 35mm. På så sätt hoppas regissören uppnå en retroestetik som fans av gamla skräckfilmer säkerligen kommer uppskatta.

''Året är 1973 och på en obeboelig ö utanför Cornwall befinner sig en volontärarbetare med uppgift att studera en ovanlig blomma. Observationerna utlöser en metafysisk skräckresa.'', läser filmens beskrivning.

Natur spelar en väsentlig roll i filmens handling och under inspelningen var en prioritet att hålla ett så lågt klimatfotavtryck som möjligt. Filmen kommer spela på utvalda biografer men inte på någon av Filmstadens biografer, däremot kommer bland annat Zita Folkets Bio visa filmen.

Följ volontärarbetarens utmaningar och utmana din filmsmak på samma gång med Enys Men på bio 19:e maj!

Läs mer om kommande filmer här på Dopest.se!