DOPEST Testar: iPhone SE (2022) – prisvärd med enorm kraft

iPhone SE är ett kraftpaket i litet format

När iPhone SE (2022) presenterades för ett par veckor sedan var det till mångas skepticism. Vid en första anblick var den nya telefonens design nästintill identisk med den äldre iPhone 8 från 2017. En titt närmre avslöjade dock mycket mer än så. iPhone SE är både Apples billigaste telefonen hittills och lika snabb som de senaste i iPhone 13-serien. Låter det bara som ett säljargument? DOPEST har testat telefonen och nedan kommer allt du behöver veta om Apples senaste iPhone SE.

Design och kamera

Telefonen utgår från samma design som iPhone SE föregångaren från 2020 där man använde sig av designen på iPhone 8 (2017). Med blotta ögat är den också identisk med iPhone 8 men med några små skillnader. En av dessa är att telefonens framsida är svart oavsett färg på baksidan. Telefonen har en fysisk hemknapp med fingertrycksavläsare – om man är ute efter Face ID eller ansiktsigenkänning så erbjuds det inte. iPhone SE (2022) kommer i färgerna midnatt (svart), stjärnglans (vit) och röd.

iPhone SE är utrustad med en 4,7 tum retina skärm med 60Hz, den är en aning mindre än skärmen på iPhone Mini. Baksidan och framsidan är utrustad med samma tåliga glas som finns på iPhone 13 och iPhone 13 Pro, dock utan Ceramic Shield som du får på de tidigare nämnda modellerna, ett skal blir alltså att rekommendera. iPhone SE (2022) är även vatten- och dammtålig med IP67-certifiering. Skulle du tappa den i vattnet behöver du alltså inte drabbas av panik.

iPhone SE är utrustad med en kamera som klarar det mesta. Kameran är utrustad med 12 megapixlar med en bländare upp till f/1,8 och optisk bildstabilisering. Selfie-kameran på framsidan har 7 megapixlar. Det har pratats om att iPhone SE har samma kamera som iPhone 8 men jämför man dem två ser man att iPhone SE tar bättre bilder. Något som kan bero på det nya A15-chippet. Är man ute efter att fota i t.e.x vidvinkel, nattläge och zoom, bör man titta på andra alternative som Apple erbjuder. Det går alltså inte att påstå att iPhone SE kan mäta sig med iPhone 12 eller 13-serien, men med tanke på priset på telefonen är det helt klart en bra kamera. I våra tester testade vi även att spela in 4K video i 60 fps, och trots den lilla skärmen blev resultatet bra.

iPhone SE kameran

 

Prestanda och batteri

För många är iPhone SE ingen märkvärdig telefon på utsidan. Men den största skillnaden är givetvis A15 Bionic-chippet, något som gör telefonen otroligt snabb. Den lilla telefonen (med iOS 15 såklart) överraskar med sin hastighet och har också 4GB RAM som gör att den enkelt kan mäta sig med telefoner i klart dyrare prisklasser. Att spela krävande spel med bra grafik eller att redigera videos är inga som helst problem. Telefonen är enligt Apple 1,8 gånger snabbare än iPhone 8, vilket mycket väl kan stämma. Telefonen är även 5G-kompatibel vilket gör den till Apples billigaste 5G telefon.

I jämförelse med iPhone 13-serien så är batteriet en aning svagare. Under tiden vi testat telefonen räcker batteriet i ca 12 timmar, vilket för många personer räcker gott och väl. Apple säger att telefonen klarar 15 timmar vilket mycket väl kan stämma då vi anser oss vara frekventa användare av telefoner. iPhone SE erbjuder trådlös laddning men ingen MagSafe, och med Apples nya strategi gällande förpackningen så ingår inte strömadapter eller hörlurar i kartongen.

 

Pris och slutsats

iPhone SE startar från 5 695 SEK, vilket kan jämföras med iPhone 13 Mini som har ett instegspris på 7 990 SEK. iPhone SE (2022) finns dock med 128 GB som kostar 6 390 SEK och 256 GB som kostar 7 690 SEK.

Med sin kraft är iPhone SE (2022) en av marknadens mest prisvärda telefoner. Tycker man om designen från iPhone 8 samt den fysiska hemknappen, så råder det ingen tvekan om att man får väldigt mycket telefon för pengarna. Är man däremot ute efter en nyare design, vassare skärm och Face ID, och är villig att betala mer, är iPhone 13 mini ett annat bra alternativ.

Telefonen ger vid en första anblick inte intrycket av något nytt, men låt dig inte luras av utseendet. Den prestandan som erbjuds för under 6000 kronor är svår att mäta sig med.