Ivory släpper det efterlängtade albumet 'BABA IVO'

Efter ett år av uppladdning med flera framgångsrika singlar är veteranens åttonde solo-album här – ett decennium efter debuten

Nicky Osenius Kouakou, känd under artistnamnet Ivory, har i över ett decennium varit en av de mest inflytelserika artisterna på den svenska hiphop-scenen. Ständigt underskattad, men ändå konstant i framkant av soundet har han byggt upp en lojal fanbase som följt honom genom alla eror av hans artisteri.

Från det banbrytande albumet Molnfällan som tog trapen till Sverige 2013 till att stå på landets största scener när han tillsammans med Finess entrade Melodifestivalen 2020 som duon OVÖ, Ivo har byggt broar mellan underground och mainstream utan att någonsin bränna sina grundpelare.

Lite över 10 år efter albumdebuten med Molnfällan kommer nu hans efterlängtade åttonde soloalbum BABA IVO, ett projekt som varit en ”long time coming” och som föregåtts av singlar som den samhällskritiska ”Ingen Kärlek” featuring AKI såväl som den mer avslappnade ”D.U.M” med ODZ (som han tidigare släppt ett helt album tillsammans med). Ivo förklarar hur processen har gått till och hur andan från hans första trap-steg fortfarande ekar i studion.

”Jag är sjukt stolt och glad över att äntligen få släppa detta album. Det blir mitt första på 4 år och mitt åttonde totalt, och jag har faktiskt aldrig jobbat mer noggrant med något av mina tidigare släpp. Känns skönt och tryggt att gå tillbaks till mina rötter i soundet, men samtidigt få lägga en ny touch på det genom bidra till produktionen och jobba med alla talangfulla musiker som spelat instrument på låtarna”, säger Ivory.

Öppningslåten ”BABA IVO – Intro” sätter tonen för albumets reflekterande anda och inkapslar mycket av den artist och människa Ivory har växt till genom åren. Som en hyllning till att fortsätta kämpa genom allt ser han tillbaka på tragedier som format honom, från pappans bortgång som ung till att själv förlora sin förstfödda son Cédric.

”Dom här låtarna kommer direkt från hjärtat och jag dedikerar denna platta till min evigt saknade son Cédric Bélani och pappa Yao Kouakou, som också representeras i dom två duvorna på cover arten. Dom vakar alltid över mig”, säger Ivory.

Om man måste beskriva Ivorys karriär som rappare med ett ord skulle det definitivt kunna vara ”mångsidig”. Över albumets 10 spår får vi lika delar av den mogna textförfattaren som bemöter sitt innersta mörker som den festglada nihilisten med en förkärlek för adrenalinkickar. På BABA IVO lutar dock summan av projektet mer åt den första sidan, mer än vad den någonsin gjort förut. Spår som ”Känna att jag lever” och ”Kalla Kårar” med Winuka visar Ivorys känsloregister där det är som allra mest träffande, vilket vittnar om en artist påväg in i ett nytt kapitel av sin karriär och även sitt liv.

Kärleken för konsten är påtaglig genom hela albumet och det bådar gott för en framtid som ”veteran” i gamet, en roll som många kan få svårt att axla. Om dina favoritspår med Ivory är de fucka-ur-anthems han släppte tidigare i sin karriär kanske inte BABA IVO lever upp till exakt samma förväntningar, men för en artist med över 10 år i gamet är det snarare ett friskhetstecken än något annat. Hans val av gäster som Simon Superti, AKI & ODZ visar också på mognad, då de alla redan har en etablerad kemi som de kan bygga vidare på.

Ivory behärskar fortfarande båda sidorna av sin karaktär och på BABA IVO har han ingen annan än sig själv att bevisa det för. Albumet är ett victory lap genom karriären som inte fastnar i gamla meriter, och i slutändan är det nog precis där en artist med hans bagage förtjänar att vara.

Lyssna på BABA IVO på Spotify!